Po vzájemné dohodě opouští pozici hlavního architekta jihočeské metropole Jan Němec.

Rada města na svém jednání dne 25. ledna 2021 schválila dohodu o zániku mandátní smlouvy hlavního architekta města. „Ve vedení jsme se dohodli, že je třeba útvar hlavního architekta inovovat v souladu s trendy dnešní doby. Máme představu, že vypíšeme záměr otevřeného výběrového řízení na post, řekněme urbanisty – manažera, který by nastavil novou koncepci útvaru. Potenciální uchazeči samozřejmě musejí znát podrobně naše město, ale i urbanismus a architekturu. Očekáváme, že nám předloží své vize, které dokážou Budějovice posunout dál. Jednou z možností podle strategického plánu je, že tento nově vzniklý subjekt nemusí být nutně součástí magistrátních odborů, ale může být samostatný s dostatečnými kompetencemi,“ říká náměstek primátora Viktor Lavička.

Nová protilátka proti koronaviru se zkoumala na myším modelu pro infekci.
Jihočeští vědci se podíleli na testování nové protilátky proti covidu-19

„Odcházím po sedmi letech, po vzájemné dohodě. Jsem rád, že se z útvaru hlavního architekta stalo konsolidované pracoviště s týmem schopných navzájem spolupracujících odborníků a všem děkuji za spolupráci. Teď se mohu vrátit k některým průběžně odkládaným úkolům,“ uvedl končící hlavní architekt Jan Němec.

Zřízení útvaru hlavního architekta provázely v zastupitelstvu před lety debaty o významu a pojetí této součásti magistrátu. Vyjadřuje se například ke změnám územního plánu nebo k významnějším stavebně architektonickým změnám ve městě.