Publikace Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby nyní zabodovala dokonce i v mezinárodní soutěži kuchařek. Aktuálně patří mezi TOP 5 celosvětového finále soutěže Gourmand World Cookbooks Awards 2012 (tzv. Oskary kuchařek) v kategorii Best First Cookbook (nejlepší prvotina). Škodova kniha se přitom prosadila v konkurenci stovek kuchařek z celkem 171 zemí celého světa!

O prestiži jeho úspěchu svědčí fakt, že za celou historii soutěže se podařilo českému autorovi v některé z kategorií ve velkém finále zvítězit jen jednou. Martin Škoda se nejdříve musel kvalifikovat 
v národním kole, kde ovšem obsadil prvenství hned ve dvou kategoriích – Best Cookbook Design for professionals (nejlepší „designová kuchařka") a Best First Cookbook (nejlepší prvotina).

Sám autor originální kuchařky, která nápaditě spojuje vaření a konzumaci jídel 
s hudbou, neskrývá radost. „Moc si takového ocenění vážím, a i když je pro mě nejdůležitější to, jak jsou s knihou spokojeni hlavně sami čtenáři, rozhodně mi tato zpráva udělala velkou radost," říká,
a jedním dechem hned dodává: „Nikdy bych to však nedokázal bez týmu skvělých lidí, kteří se na tvorbě knihy podíleli, takže i jim patří velký dík."

S pozitivními ohlasy na svou kuchařku se Martin Škoda setkává i na místech, kde by to příliš nečekal. „Překvapuje mě, kolik lidí pod vlivem té knihy začalo vařit, třebaže dřív jim to moc neříkalo. Třeba i řada kamarádů si teď troufá do kuchyně. Oslovuje je nejen příprava jídel, ale i spojení gastronomie s hudbou. A líbí se to nejen mladým, pro které byla kuchařka koncipovaná především, ale oslovuje všechny věkové kategorie," pochvaluje si mladý kuchař, který vaří již od svých devíti let a od sporáku postupně vytlačuje ostatní členy rodiny.

Třebaže je v kuchyni jako doma, příprava dobrot na Vánoce se jej zatím příliš nedotýká. „Ne, cukroví nepeču," usmívá se Škoda. „Jednak nejsem moc na sladké, jednak expertem na cukroví je u nás babička, dělá opravdu moc dobré. Do vaření se letos ale zapojím víc než jindy, budu mít na starosti buď štědrovečerní stůl, nebo uvařím pětadvacátého. Ještě nevím, co konkrétně. Na Štědrý den bude asi kapr, já bych ale rád zkusil něco netradičního," naznačuje mladík, jenž má našlápnuto na zisk kuchařského Oskara.

Konečné výsledky mezinárodní soutěže se svět dozví při vyhlašování celosvětového finále 22. a 23. února 2013 v Paříži. „Teď už to bude hlavně 
o velkém štěstí a hlavně už tohle umístění je pro mne obrovský úspěch," dodává Martin Škoda.