Uzavřený chodník i komunikace v ulici U Vodárny a stavební stroje u Litvínovického mostu. To ohlašuje v jihočeské metropoli všem kolemjdoucím a také kolemjedoucím začátek stavebních prací na podvrtání vodovodu pod řekou Vltavou.

Páteřní litinový vodovodní řad z roku 1964, který je nyní zavěšený na Litvínovickém mostě, dospěl ke konci životnosti. Podle náměstka primátora Petra Holického potrubí o průměru půl metru propojuje levobřežní a pravobřežní vodovodní sítě a tím je velmi důležité pro zásobování Českých Budějovic pitnou vodou.

„V případě ledochodu nebo velké vody hrozí jeho poškození vzhledem k umístění na návodní straně mostu,“ říká Petr Holický a dodává, že by mohlo dojít ke kontaminaci vodovodu povodňovými vodami a musel by se následně vypustit a propláchnout prakticky celý vodovodní systém Českých Budějovic.

Ilustrační foto
Mosty bude v Budějovicích hlídat nově pět meteostanic

„Dostatečné opevnění stávající trasy vodovodu z důvodu statiky mostu nepřichází v úvahu a nezbývá tedy než zvolit trasu jinou. Ta povede takzvanou shybkou pode dnem Vltavy,“ dodává Petr Holický.

Slovo dostanou vrtné soupravy a pod koryto řeky budou uložena dvě paralelně vedená potrubí, která vytvoří dvouramennou shybku. Podle Jana Jaroše, vedoucího výroby dodavatelské společnosti VHS – Vodohospodářské stavby, bude napojení na nynější potrubí provedeno před mostem a za mostem. Ramena budou mít stejnou délku – 81 metrů.

Jihočeská akademie karate
Kraj podpořil vznik Jihočeské akademie karate půl milionem korun

Průměr současného potrubí je 50 centimetrů, nové vedení bude mít dvakrát průměr 30 centimetrů. „Každé je uzavíratelné, dělá se to tak kvůli bezpečnosti,“ vysvětluje Jan Jaroš s tím, že každé vedení může fungovat zcela samostatně i při poškození toho druhého. Dodavatelská firma v minulých letech prováděla podobný podvrt třeba na Otavě nedaleko Písku. „Hlavním smyslem a cílem stavby je odstranění rizika v zabezpečení spolehlivé dodávky pitné vody v dostatečném množství a požadované kvalitě,“ zdůrazňuje Petr Holický.

OPRAVÍ I MOST

Součástí prací je i takzvaný suchovod. Ten vede k bytovému domu na místě bývalé sodovkárny a přes své pojmenování, zajišťuje nyní provizorní zásobování pitnou vodou. Označení suchovod se užívá proto, že vede po „suchém“ povrchu, není třeba uložen v zemi.

Po odstranění současného vodovodu, který má tepelnou izolaci v ochranném plášti z pozinkovaného plechu, bude opravena dotčená konstrukce mostu včetně ochranného nátěru.

Stoletým obyvatelům Českých Budějovic pravidelně gratulují zástupci města. Na snímku s paní Blaženou Strachotovou, která oslavila v roce 2019 již 102 let, primátor města Jiří Svoboda.
Dlouhověkost je v Budějovicích výsadou žen

Práce za 17 milionů korun začaly tento týden a skončí v prosinci 2020. Do 30. listopadu bude v Českých Budějovicích uzavřen chodník v Litvínovické ulici kolem areálu společnosti VHS – Vodohospodářské stavby a ulice U Vodárny kvůli pracím na přeložce vodovodního potrubí.