Za 150 milionů korun by měla v Českých Budějovicích vyrůst nová sportovní hala. Vznikla by na místě dnešní sportovní haly ve Stromovce a nabídla by lepší zázemí volejbalistům i dalším sportům. Kromě toho by se mohli volejbalisté dočkat i své ulice. Rada města navrhuje, aby nová ulice u haly dostala název Volejbalová.

Radnice vyhlásí na návrh haly soutěž ve spolupráci s Českou komorou architektů. Podle primátora Juraje Thomy se počítá s hojnou účastí. „Podle České komory architektů by mohly přijít desítky návrhů," uvedl Juraj Thoma s tím, že podobná stavba je v současné době spíše výjimkou, a proto je zajímavou příležitostí. Soutěž bude dvoukolová a v listopadu by poprvé mohly zasednout porotci. Do 2. kola by mělo postoupit maximálně šest návrhů. První kolo bude ukončeno podle primátora na konci listopadu.

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice, kteří mají ve Sportovní hale domovské sídlo patří mezi přední evropské kluby. Svědčí o tom jejich každoroční účast v Lize mistrů, kterou hraje 28 nejlepších evropských družstev. „V současné hale jsme odehráli v minulosti celou řadu nezapomenutelných bitev, vybojovali jsme před našimi skvělými fanoušky mistrovské tituly,"  říká manažer Zdeněk Scheichl.

„V dnešní době už by si ale míčové sporty v Českých Budějovicích zasloužily modernější prostory," dodává Zdeněk Scheichl. Město už delší dobu uvažuje o rekonstrukci haly. Momentálně převážil názor, že by bylo nejlepší postavit zcela nový objekt. V minulosti už dokonce vznikly i studie, jak by mohla nová hala vypadat.

Už nejméně dva architektonické ateliéry se v minulosti zabývaly návrhem, jak by mohla vypadat nová sportovní hala ve Stromovce. O rekonstrukci současné nebo stavbě nové haly se mluví od roku 2009. Jedním z problémů je, že současná hala ne zcela odpovídá požadavkům na mezinárodním vrcholné soutěže.

Limitem jsou ale peníze. Naposledy výrazně promluvily do plánů města letos na jaře, kdy byl plán na rozsáhlou investici seškrtán kvůli nedostatku financí v městské kase. Momentálně se uvažuje o stavbě nové haly za zhruba 150 milionů korun. Vedlejší tréninková hala, o které se uvažovalo už v roce 2009, se teď stavět nebude. A zatím se nepočítá ani s běžeckým koridorem. Ten byl součástí studie, kterou pro volejbalový klub připravil nedávno Ateliér 8000. Podle jeho návrhu měla hala s vedlejší tréninkovou plochou a běžeckým koridorem vyjít dohromady na více než 260 milionů korun.

Jestli se Ateliér 8000 s nějakým podobným návrhem nyní přihlásí do soutěže na novou halu není jisté. „Nevíme, zda se zúčastníme," odpověděl na dotaz Deníku za ateliér architekt Jiří Střítecký.

Druhou studii v minulosti vypracoval ateliér EIS. I ten počítal se dvěma halami.

Podle prezidenta volejbalového klubu Jana Diviše už Sportovní hala slouží svému účelu hodně let. „My se výkonnostně posunujeme v evropském měřítku každou sezonu směrem k absolutní špičce, i proto bychom chtěli přivítat nejlepší celky z Evropy v moderní hale, která může v jedenadvacátém století nabídnout odpovídající zázemí nejen sportovcům, ale také fanouškům," říká Jan Diviš.

Vítěz soutěže na návrh nové haly by mohl být znám v únoru příštího roku. Měl by  zpracovat i projekt stavby.