Kasárna se poroučela k zemi v minulém roce, demolice vyšla zhruba na 2,5 milionu korun. Tehdy také dala radnice krajského města najevo, že v lokalitě chce vybudovat záchytné parkoviště, které by se stalo součástí rozsáhlých změn v organizaci parkování. Podle náměstka primátora Petra Holického už se stavba projektuje a v první etapě má nabídnout místo pro 120 - 150 automobilů. Bude se jednat o část od bývalého prvního vjezdu do areálu směrem na východ. „Až se místa zaplní, potom se bude postupovat dál," naznačuje plány radnice Petr Holický.

První etapa V první etapě chce českobudějovická radnice zřídit v Jírovcově ulici na místě bývalých kasáren parkoviště pro 120 150 automobilů.

Řidiči ale na radnici nečekali a volný prostor obsadili už dnes. Plochu využívají nejen obyvatelé blízkých věžáků, ale třeba i dělníci ze staveb nových vysokopodlažních domů v Jírovcově ulici.

Budoucí odstavné parkoviště přitom zajímá i českobudějovický dopravní podnik, protože se má stát i zastávkou nových linek MHD. „Počítáme s tím, že na každém odstavném parkovišti by vznikla zastávka MHD a také dobíjecí místo pro elektrobusy," naznačil Deníku už před časem Slavoj Dolejš, místopředseda představenstva dopravního podniku.

Podle náměstka primátora Františka Konečného se parkoviště v Jírovcově ulici má stavět už příští rok.„Chtěli bychom letos začít s výběrovým řízením na zhotovitele," říká Petr Holický ke stavu příprav a dodává, že na akci je třeba také zajistit financování. V první etapě se má jednat o 120 - 150 míst pro automobily, celkem by plocha po bývalých kasárnách mohla nabídnout možná i více než 300 parkovacích stání. Areál má být přitom zapojen do sítě záchytných parkovišť ve městě. Což je navázáno na jiný projekt českobudějovické radnice.

Jde o rozšíření zón s regulovaným parkováním i mimo centrum města. A podle náměstka primátora Františka Konečného nelze bez rozšíření parkovacích možností ve městě rozšířit stávající parkovací zóny. Změny v parkovacím systému se budou týkat zhruba území mezi Nádražní a Papírenskou ulicí a mezi železnicí a řekou Vltavou. Projekt má být hotový na podzim. Záměr si místy vyžádá i stavební úpravy v ulicích a třeba i nové dopravní značení. Náklady se odhadují na 20 - 30 milionů korun. Na změny spojené s novým parkovacím systémem už rada města začne hledat projektanta. Na posledním jednání tento týden schválila vypsání příslušného výběrového řízení.

K novinkám chystaným v Českých Budějovicích v nejbližší době patří i vytvoření koridoru pro MHD v úseku mezi Dlouhým mostem a Mariánským náměstím. Práce se chystají na prázdniny, radnice předpokládá, že na dva týdny se při nich úplně uzavře Husova třída.