Praktické dovednosti pro svou budoucí profesi získávali v závěru loňského roku pod vedením učitelek odborného výcviku v Bratislavě. Odborná stáž tak dostala nový rozměr, studenti se navrch k pracovním úkolům museli vyrovnat s neznámým prostředím, odlišným jazykem i kulturou.

„Nejvíce mě překvapili zákazníci v obchodě, oproti těm našim byli velmi milí,“ shrnuje své poznatky z praxe žák 2. ročníku oboru obchodník Uladzislau Prymerau. „Vždy jsem si myslela, že Slováci jsou nepříjemní lidé se špatnou náladou, kterým je špatně rozumět. Slováci mi po tom měsíci přijdou mnohem milejší.“ K podobnému poznatku jako Šárka Havlíková, žákyně 3. ročníku oboru obchodník, dospívají bez výjimky všichni účastníci odborné stáže v Bratislavě.

„Jejich běžný pracovní den sestával z praxe v hypermarketu Carrefour, kde se během čtyř týdnů vystřídali na různých úsecích, administrativou prodejny počínaje a kontaktem se zákazníkem konče,“ upřesňuje náplň praxe ředitelka školy Jarmila Benýšková.

Já dále doplnila, stáž v zahraničí je součástí projektu Mobility 2010, který zaštiťuje program Leonardo da Vinci. „Cílem projektu je ověření odborných znalostí a dovedností žáků v cizojazyčném prostředí, podpora komunikačních dovedností, poznání životního stylu a kulturních zvyklostí hostitelské země,“ vypočítává Benýšková.

Ani poslední jmenované cíle projektu nezůstaly v pozadí. Svůj volný čas žáci maximálně využili k poznávání zvláštností slovenské historie a kultury. Navštívili nejen divadelní představení, kino, ale dokonce i fotbalový zápas.

„Praxe v zahraničí poskytuje mnohem více než zdokonalení odborných znalostí. Žáci si odvážejí zkušenosti s odlišnými pracovními zvyklostmi, s hospodařením s jinou měnou, ale zejména i s cizím jazykem. To je v době, kdy stále více mladých ztrácí schopnost slovenskému jazyku porozumět, obzvlášť velkým přínosem. Samotný čtyřtýdenní pobyt pak pro mnohé znamená možnost postavit se alespoň na několik dní na vlastní nohy,“ míní ředitelka.

Za pravdu jí dávají i žáci. „Byla to asi největší zkouška toho, jestli se dokážeme postarat sami o sebe a jak zvládneme hospodařit s přidělenými penězi,“ shodují se v názoru na pobyt v Bratislavě a všem těm, kteří to myslí s přípravou na budoucí povolání vážně, obdobnou zkušenost jednoznačně doporučují. Už v březnu se chystá za podobnou zkušeností do Bratislavy skupina jejich spolužáků.