Hned odpoledne z nich uvařili 800 hektolitrů speciálního piva Budweiser Budvar B:STRONG se stupňovitostí 16 %. Pivovar dopřeje tomuto pivu více než půlroční ležení ve sklepě. Ve druhé polovině března 2017 obohatí pivní speciál velikonoční nabídku vybraných restaurací v celé republice i v několika dalších zemích.

Vařit z čerstvých hlávek chmele je pro pivovarníky svátek. Kdo z technologů mohl, přišel v pondělí hodit pytel hlávek do kotle jedné ze dvou várek, které lze uvařit jen jedenkrát v roce. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl sklizen. Od v Budvaru běžně používaných lisovaných chmelových hlávek se čerstvé hlávky technologicky zcela zásadně odlišují. „Pytle se sklizeným chmelem jsme proto museli po celou dobu hlídat, aby se před přídavkem do várky nezačaly kvůli přirozeně vysoké vlhkosti samovolně zahřívat. Proti loňsku bylo chladnější počasí a tak stačilo nechat otevřené pytle větrat. Nemuseli jsme je každou čtvrthodinu otáčet, abychom je ochladili," říká výzkumný pracovník Budějovického Budvaru Petr Košin. Protože pivovar vaří z hlávkového (tj. sušeného) chmele celý rok, má varnu vybavenu chmelovým cízem pro odstranění chmelového mláta z mladiny na konci várky. Jako jeden z mála českých pivovarů tak může používat čerstvé hlávky na chmelení celé várky, a ne jen jako malý přídavek.

Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Letošní průběh počasí byl oproti loňsku pro chmel velice příznivý, pršelo i svítilo slunce přesně ve správný čas, jak to chmel potřeboval. Oproti loňsku obsahuje chmel z této chmelnice o 30 procent více hořkých látek. (th)