„Inspektoři budou odebírat vzorky, abyzjistili, zda některý z výrobců, přepravců i prodejců burčák nezmnožuje. Tak se označuje stav, kdy se nápoj laicky řečeno míchá s vodou,“ uvedl včera tiskový mluvčí SZIP Ivo Klemeš a dodla, že v posledních dvou letech inspektoři ukládali podnikatelům falšujícím burčák pokuty ve výši až statisíců korun. „Budeme také kontrolovat další povinnosti prodejců, tedy zda označují burčák předepsaným způsobem a zda dodržují hygienické podmínky prodeje. Například, prodává–li se nápoj v PET lahvích, tak musí být lahve nové a čisté,“ upozornil Klemeš kupující s tím, že vzorky bude inspekce sbírat po celé České republice.


Zatím nejsou podle SZPI s burčákem žádné větší potíže, pouze loni zaplatil pokutu za padělaný burčák jeden podnikatel z Jindřichova Hradce.
Ani z pohledu inspektorátu Jihočeského kraje a Vysočiny České obchodní inspekce (ČOI) nejsou s prodejci napůl skvašeného vína žádné potíže.
„Nic takového jsme zatím neřešili. Z našeho pohledu prodej burčáku problémem opravdu není, my pouze kontrolujeme jestli je zboží označeno cenou a jestli prodejci prodávají takové množství, jaké mají,“ vysvětlil včera ředitel jihočeského a vysočinského inspektorátu ČOI Daniel Adamec.


Kupující se také mohou setkat u stánků s pojmem částečně zkvašený hroznový mošt. Tento nápoj se liší od burčáku pouze tím, z jakých je vyráběn hroznů. „Hroznový mošt je obecnější pojem, neboť zahrnuje nápoj vyrobený z hroznů pocházejích z celé Evropské unie. Burčák je pak stejný nápoj, ale s tím rozdílem, že jeho hrozny smí pocházet pouze z vinic v České republice,“ poznamenal k různým druhům oblíbeného pití mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.