Jak uvedla Jana Chrtová, ošetřovatelka hlubocké zoo, jedná se o první odchovaná mláďata v historii zoo. „Jsem moc ráda, že se to povedlo. Je to pro nás, pro mě určitě, odměna za všechno to úsilí,“ řekla jejich ošetřovatelka. Zdejší čápi si dávali totiž trošku načas, trvalo jim to zhruba deset let, tak dlouho tu tyto krásně zbarvené čápy mají. „Lemuři tu jdou dobře, ale tihle jsou plašší, ti než se k něčemu odhodlají,“ dodala se se smíchem.

Nebyl to ale jejich první pokus. Vajíčka snesla jedna ze samiček už v minulosti. „Oni byli ve voliéře s kachničkami i kladivouši. Jeden ze samečků kladivouše začal stavět hnízdo, ale tihle čápi ho vyhnali a udělali si tam svoje hnízdo. Jenže to bylo přímo nad vodou a propadávalo, takže o čtyři vajíčka přišli,“ vyprávěla s tím, že letos tomu předešli tím, že jim do voliéry dávali podložky, aby na nich mohli hnízdit.

A jak se malá čápata mají? „Docela čile k světu,“ řekla Jana Chrtová. „Přes den jsou ve výběhu, na noc je ale zavíráme, protože jsou citliví na chlad,“ řekla ošetřovatelka na závěr.

Čáp Simbil

Pochází z Afriky. Má zbarvené peří téměř po celém těle. Břicho, záda a kostřec jsou bílé. Tváře jsou šedomodře zbarvené. Zobák je zelenavý až červenavý. Dlouhé nohy jsou šedé, klouby a prsty jsou červenavé. Délka jeho těla je 75 až 81 cm, hmotnost asi 1,3 kg. Potravu loví za chůze. K jejímu získávání využívá často stepní požáry, u domorodců je oblíbený pro požírání sarančí. Samice snáší dvě až tři vejce, mláďata se líhnou 30 až 31 dnů.