Z Prahy do Českých Budějovic po dálnici? Tento sen by se za pár let měl stát skutečností. Ministr dopravy Pavel Dobeš včera při své návštěvě jižních Čech potvrdil, že výstavba D3 je pro region stěžejní. Plánuje se už i obchvat krajského města a napojení na rakouský Linec.

„Dálnice D3 je  prioritou ministerstva dopravy. Učinili jsme kroky, které urychlí samotnou stavbu a její financování,“ zdůraznil Dobeš. Aktuálně se to týká především dvou úseků – mezi Borkem a Úsilným a mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. Oba by měly ještě letos získat stavební povolení, ministerstvo již dokonce vypsalo výběrové řízení.

Výstavba bude financována z rozpočtu ministerstva dopravy. Na úsek mezi Borkem a Úsilným  je pro letošní rok vyhrazeno 212 milionů korun. V dalších letech se investice postupně zvyšují. „Pracovat se zde začne v říjnu nebo do konce roku. Vše má být hotové v říjnu 2014,“ doplnil Dobeš.

Na úsek mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem letos ministerstvo vyčlenilo 85 milionů korun. I zde se bude stavět ještě během letošního roku. Termín dokončení je stanoven na listopad 2015.

Dobeš zároveň podle svých slov usiluje o urychlení stavby úseku mezi Bošilcem a Borkem. To je totiž poslední část, která bude scházet na přímé cestě z Tábora do Budějovic. Těchto 18 kilometrů chce ministerstvo postavit s pomocí soukromých zdrojů, využije tedy takzvaný projekt PPP. „Věřím, že to bude první historicky úspěšná spolupráce veřejného a soukromého sektoru při stavbě českých komunikací. Příprava začala ve čtvrtek na poradě ekonomických ministrů a chceme zapojit i zahraniční investory, kteří již mají s takovými projekty zkušenosti,“ komentoval Pavel Dobeš.

Předpokládané náklady na část dálnice mezi Bošilcem a Borkem činí pět miliard korun. Samotná výstavba by měla začít v roce 2014 a dokončení se plánuje na rok 2016, tedy na dobu, kdy kvůli dostavbě Temelína začne do jižních Čech proudit mnoho nákladních automobilů.

Ministr Dobeš věří, že  model financování PPP se osvědčí a bude se využívat i při dalších stavbách. „Budeme se dále zabývat problematikou obchvatu Českých Budějovic a vybudováním rychlostní silnice R3, která povede až k česko-rakouským hranicím a zajistí tak napojení na Linec,“ připomněl Dobeš.

JAK VZNIKÁ DÁLNICE

Úsek Tábor – Veselí n.Luž.
- staví se, auta by tu měla jezdit od poloviny roku 2013

Úsek Veselí n.Luž. – Bošilec
- stavba má začít v letošním roce, termín dokončení je listopad 2015

Úsek Bošilec – Borek
- stavba se připravuje, měla by začít v roce 2014, zprovoznění se plánuje na konec roku 2016

Úsek Borek – Úsilné
- začne se stavět koncem letošního roku, termín dokončení je stanoven na říjen 2014