Pamětníků z války ubývá, ale jejich slova jsou přesto zachována.
„Za deset let jsme sesbírali na 1300 svědectví, příběhů a výpovědí pamětníků druhého a třetího odboje,“ říká Mikuláš Kroupa ze sdružení Post Bellum.
„U příležitosti 65. výročí konce války jsme uspořádali v sobotu na pražském Žofíně akci My jsme to nevzdali, kterou jsme věnovali uctění všech pamětníků. Součástí večera bylo i předání Cen Paměti národa čtveřici lidí, kteří si za svůj postoj v uplynulých desetiletích ocenění zaslouží. Tihle lidé ve svém životě prokázali, že svoboda, čest a lidská důstojnost nejsou jenom prázdná slova. Každá doba vyzývá lidi k odvážným postojům. Mezi oceněnými byl i generál Tomáš Sedláček,“ říká Mikuláš Kroupa.

Jednou z možností, jak si historii připomenout, je pořádání vzpomínkových akcí. „Účastním se různých rekonstrukcí bitev,“ říká historik Jaroslav Šebek. „Je to sice hra, ale vede k uchování povědomí o tehdejších událostech, které tak zůstávají v paměti a nemizí. Když se totiž vymaže historické povědomí, mohou extremisté snáze manipulovat s informacemi o tehdejších událostech.“

Na desítkách míst v České republice v těchto dnech rekonstrukce bitev a akce členů klubů vojenské historie pořádají. Od pátku do neděle se například konaly tradiční oslavy výročí konce války na šumavské Kvildě. „Připomínáme tak bezohlednost a krutost válečných i poválečných let v regionu,“ vysvětloval jeden z organizátorů, starosta obce Václav Vostradovský.

„U nás v pohraničí nejsou, na rozdíl od vnitrozemí, pamětníci tehdejších událostí.“ Na Kvildu, odkud muselo odejít původní německé obyvatelstvo, přišli totiž noví obyvatelé až po válce. „Lidé mají o historii zájem, o čemž svědčí i rok od roku stále větší návštěvnost,“ dodal na závěr starosta.