Uvedenou sumu navrhne zastupitelům ke schválení rada města, ta už ji odhlasovala. Zvýšení poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu chystá město poprvé od roku 2006. Nyní platí občané Budějovic 500 korun za rok.
Novela zákona, kterou obce uvítaly, aby nemusely na odpad dále doplácet, umožňuje navýšit zmíněných 500 korun až na dvojnásobek. Nejvýše ale  na úroveň skutečných nákladů. V Českých Budějovicích se v roce 2011 pohybovaly na úrovni  859 korun na občana. Jenže je v tom i separovaný odpad, pro který platí jiná pravidla. Bez něj by zůstala suma 826 korun na občana, o 326 korun více než dnes. Tolik by město mohlo požadovat.

„Nárůst poplatkové povinnosti o celou možnou částku  jsme však na radě města jednohlasně zamítli," říká náměstek primátora Miroslav Joch.  „Zastupitelstvu doporučíme navýšení poplatku 
o 180 korun. Město by se tedy 
s občany o náklady podělilo," dodává Joch. Pokud to schválí zastupitelé, bude se platit 
680 korun ročně. Objem komunálního odpadu vyprodukovaného ve městě stále stoupá. Zatímco v roce 2010 bylo třeba zlikvidovat 31 224,9 tun odpadu, loni to bylo už 32 543,6 tun. „Za jeho zpracování radnice v roce 2011 zaplatila téměř osmdesát milionů korun," uvedl Michal Bosák z oddělení vnějších vztahů magistrátu. Nově chce radnice v chystané vyhlášce zpoplatnit cizince, kteří žijí ve městě, a domy, kde není trvale nikdo hlášen.