Málokterý projekt vzbudil v poslední době v Českých Budějovicích tolik rozporuplných reakcí, jako chystaná rekonstrukce a dostavba Kulturního domu Slavie. Radnice připravila projekt modernizace kulturní památky, ale velké debaty vzbudilo už postupné navyšování odhadu ceny za rekonstrukci. Nakonec se počítalo s necelými sedmi sty miliony korun.

A u některých historiků se objevily i pochyby o způsobu přípravy akce. Upozorňují hlavně na to, že by měla být zničena zachovalá tělocvična, pravděpodobně nejstarší svého druhu v republice. Kritici projektu považují vybourání rozsáhlých vnitřních prostor a následující úpravy za nesmyslné utrácení. A začali sbírat i podpisy pod petici, která má být předána zastupitelstvu města a ministru kultury.

Výběrové řízení, které nyní běží, už podle náměstka primátorky Petra Maroše postoupilo do fáze, kdy hodnotící komise doporučila radě města jednu ze dvou podaných nabídek. Zní na 497 milionů korun. "Je to zhruba o 80 milionů víc, než jsme předpokládali. Ale vzhledem k inflaci je pro nás cena přijatelná," uvedl Petr Maroš. Komise, která nabídky hodnotila, si dokonce některé položky v nabídkách firem i ověřovala.

Na snímku provádí údržbu soch na střeše českobudějovické radnice sochař a restaurátor Ivan Tlášek.
KVÍZ: Hus, Žižka, Švejk nebo svatý Václav. Otestujte se, jak znáte jejich sochy

Výběrové řízení totiž bylo vypsáno na částku 410 milionů korun, ale zastupitelstvo města mimo to schválilo i navýšení skoro na sedm set milionů korun. "Můžu říct, že jsme připravení stavět,“ řekl k postoji vedení města Petr Maroš, ale s tím, že definitivní slovo bude mít rada města 24. dubna.

Pomůže dotace i úvěr

S úhradou nákladů má městu pomoci dotace přislíbená ve výši 177 milionů korun ministerstvem kultury. Musí se ale začít stavět zhruba v květnu. Kdyby dotace kvůli zpoždění stavby propadla, chtělo si ji město pojistit ve smlouvě se stavebníkem. Měl se zavázat, že když dojde ke zdržení, radnici uhradí 177 milionů ze svého.

Na Slavii chce radnice použít vlastní peníze i nově sjednaný úvěr.

Jenže dotaci napadlo několik institucí, které se věnují ochraně památek nebo odborným stavebním činnostem v rámci památkové péče. Jejich zástupci například zpochybnili kvalitu stavebně historického průzkumu při přípravě stavby. Vyzvaly dokonce ministerstvo kultury, aby dotaci nedávalo. Ale ministerstvo potvrdilo, že dotace byla slíbena podle všech pravidel a počítá se s jejím proplacením, pokud budou dodrženy nasmlouvané podmínky.

Práce na dálnici D3 v trase Dobrovodské ulice mezi Českými Budějovicemi a Dobrou Vodou.
Uzavírku z Budějovic na Dobrou Vodu chtějí znovu prodloužit

I radnice počítá s tím, že se bude stavět a poukazuje na to, že má všechna potřebná stanoviska, včetně těch od památkářů. Zvlášť počítá vedení města s vypsáním výběrového řízení na audiovizuální a gastronomické vybavení budovy.

Nová podoba počítá s dostavbou budovy směrem k Jihočeskému muzeu, čímž vznikne více prostoru pro hlavní sál ve třetím patře. Jeho kapacita je 235 diváků na sezení a 116 na balkoně. Maximální kapacita míst na stání je 535 lidí a 135 na balkoně.

Z nehody na českobudějovické Pražské třídě.
Řidič smetl dívku v Budějovicích na přechodu. Přecházela na zelenou

Petiční výbor chystá výstavu fotografií

Petici, která kritizuje přestavbu, má ještě na poslední chvíli před jednáním rady města podpořit třídenní akce na podporu zachování historicky cenných partií Slavie. Organizuje ji petiční výbor. Akce Srdce bijí pro Slavii se má konat 20. – 22. 4. 2022 částečně přímo ve Slavii a také na letní scéně v přilehlém parku. Budou se konat dopolední workshopy pro školy, komentované prohlídky pro veřejnost i výstava fotografií z rodinných sbírek. Akce bude zakončena sobotním koncertem Pavlíny Jíšové, Jitky Charvátové, kapely Třetí míza a dalších. Vstupné je zdarma.

Ve čtvrtek a v pátek v odpoledních hodinách budou organizátoři akce také sbírat fotografie exteriéru i interiéru objektu z rodinných alb. Kdokoliv může svůj snímek přinést. Donesené snímky budou na místě naskenovány a poslední den, tedy v sobotu 22. 4. 2023, budou jejich kopie vystaveny. Účastníci akce budou mít také možnost pro Slavii zanechat vzkaz, lístek se vzpomínkou, sdělením či poselstvím. Podobné vzkazy již mnoho účastníků elektronické petice připisuje ke svému podpisu jako komentář.