Až developeři dokončí v okrese výstavbu 507 nových bytů, s jejichž budováním začali letos do konce září, zřejmě už je neprodají za stejnou částku jako třeba ještě začátkem letošního roku.

Jednatel realitní kanceláře Fortuna Reality v Českých Budějovicích Jiří Kahoun připomněl, že až dosud rostly ceny bytů v Českých Budějovicích o několik procent s každou další novostavbou. „Nepředpokládám, že by se teď kvůli dražším hypotékám zájem o nové byty ve městě výrazně snížil. Spíše půjdou developeři potencionálním zájemcům o nové bydlení na ruku úpravou cen,“ upřesnil Jiří Kahoun. Ne že by podle něj ceny novostaveb přímo klesaly, ale od příštího roku nejspíše zamrznou. Zůstanou tedy na stejné úrovni jako jsou teď.
Podle Michala Kolíska z Českého statistického úřadu začalo nejvíc nových bytů v okrese vznikat v rodinných domech (342). V bytových domech přibude 76 bytových jednotek.

Jak se staví v jižních Čechách?Zdroj: Deník/ Miroslava Jindrová

Více než bytové domy lákají k bydlení v kraji rodinné domky. Od počátku roku 2018 byla podle Českého statistického úřadu zahájena výstavba bytů v bytových domech pouze v okresech České Budějovice, Písek a Tábor.

Pro zájemce o nové bydlení je ale dobrá zpráva, že v kraji se do konce letošního září začalo stavět 1454 bytů. To je, zdražujícím hypotékám navzdory, o 192 bytů více než v loňském roce.

Podle Michala Kolíska z českobudějovické krajské správy Českého statistického úřadu se nejvíce nových bytů začalo stavět na Českobudějovicku. Nejrazantnější nárůst bytové výstavby, a to o více než 40 %, pak zaznamenaly okresy Prachatice a Tábor.

Stavební přípravy pro jednu z nových akcí v Českých Budějovicích už byly třeba zahájeny u Branišovské ulice. V těchto dnech se přes frekventovanou komunikaci natahují inženýrské sítě od sídliště k dosud nezastavěným polím.

Podle tiskové mluvčí magistrátu Jitky Welzlové už je pro lokalitu zpracována územní studie. Ta v části určené pro zahradní bydlení navrhuje bytové domy s jedním podzemním a třemi nadzemními podlažími. Další část plochy studie určuje pro kolektivní bydlení. Konkrétně je navržena víceúčelová budova, s podzemním parkováním, šesti nadzemními a jedním ustupujícím podlažím. V nižších podlažích jsou navržené obchody, kavárny nebo administrativní prostory a ve třetím až sedmém patře bytové jednotky.

Nové bytové domy se nyní dokončují třeba i nedaleko kampusu Jihočeské univerzity. A do výstavby se chce zapojit také město České Budějovice. V bývalém vojenském areálu ve Čtyřech Dvorech chce radnice vybudovat obecní nájemní byty. Podle zastupitele Petra Braného by tak nejen nabídla nové možnosti k bydlení, ale mohla by příznivě ovlivnit, i když jen nepřímo a částečně, také relativně vysokou cenovou hladinu bytů v celém městě.