Za posledních patnáct let klesly v Jihočeském kraji například stavy prasat podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu téměř o 70 %. A obrat se asi čekat nedá. „Máme sedmdesát prasnic. Stavy budeme snižovat o víc než půlku, možná na třetinu. Pro české řezníky to prostě dělat nejde," říká Jan Šťovíček, soukromý zemědělec z Pelejovic, vesnice nedaleko Dolního Bukovska. Ročně vykrmí Jan Šťovíček v rodinném hospodářství na 600 kusů prasat. Budoucnost moc růžově nevidí.

„Dělali jsme to za kladnou nulu, ale s prodělkem to dělat nejde," naznačuje chovatel, že nejde o to, kolik se vydělá, ale aby se neprodělávalo. Na dotaz jestli tedy v zahraničí produkují vepřové levněji, když „přetlačili" domácí chovatele, zemědělec z Pelejovic vrtí hlavou. „Nevyrobí levněji," zdůrazňuje Jan Šťovíček, ale systém dotací například v Německu zahrnuje různé podpory, které ve svém součtu výrazně zvýhodňují tamní zemědělce proti konkurenci.

Stálý poklesStavy hlavních druhů hospodářských zvířat v České republice trvale klesají. Ovlivňují to i dotované dovozy cizí zemědělské produkce.

Zemědělské ceny dál padají

Rizikovým podnikáním se v jižních Čechách začíná stávat zemědělství. V meziročním srovnání například dramaticky poklesly stavy kuřat a krize kvůli embargu na vývoz do Ruska zasáhla už i chovatele dojnic.

Pro chovatele kuřat je velkou konkurencí třeba polská produkce. V jižních Čechách z roku na rok podle statistiků ubylo třeba o třetinu chované drůbeže, zejména kuřat. „Pozorujeme to po celých Čechách. Někteří producenti opravdu zavřeli krám," říká Petr Pokorný, předseda představenstva společnosti Zemědělské služby Dynín, která chová kuřata a také produkuje krmné směsi. Problémem jsou pro české drůbežáře především dovozy z Polska. Vedle exportní podpory vidí Petr Pokorný nevýhodu českých zemědělců třeba ve veterinárních a jiných předpisech, které u nás zaručují vysokou kvalitu chovu, ale také zvyšují výrobní náklady. A v momentě, kdy je podnikání ekonomicky na hraně, tak podle Petra Pokorného někteří čeští zemědělci raději skončí s chovem, než aby investovali vysoké částky do nových hal, klimatizace a podobně. Zemědělské služby Dynín už ale vložily peníze do modernizace výroby v uplynulých letech, dnes tedy mohou odolávat konkurenci. I když rentabilita je momentálně podle šéfa dynínské firmy průměrně ročně jen jedno procento.

„Důležité je, aby český spotřebitel upřednostnil kvalitní český výrobek, i když je trošku dražší," vidí jedno z východisek do budoucna Petr Pokorný.

Dalším z ohrožených oborů je chov dojnic. „Pokles výkupní ceny mléka trvá nepřetržitě pětadvacet měsíců," upozorňuje Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory a dodává, že v kraji je nyní ohroženo až 46 000 dojných krav a upozorňuje na nutnost podpory od státu.

České maso je na pultech stále vzácnější.