Ta vloni odebrala z teplárny 21% z celkové produkce tepla a letos to bylo dokonce 23%. Podle předsedy představenstva teplárny Miroslava Houfka se to projeví negativně v hospodaření firmy, zejména v ziskovosti.

„Ztrátu takového obchodního partnera by pocítila každá teplárenská společnost, nás nevyjímaje," uvedl Miroslav Houfek. Ztráta papíren jako zákazníka se neodrazí jen v přímém prodeji tepla. Nižší bude také produkce elektřiny, jako vedlejší výroby, a také to nepříznivě ovlivní tržby teplárny. „V dohledné době papírnu co do objemu dodávek novými odběrateli nelze nahradit," říká Houfek, i když se u některých zákazníků povedlo navýšit objednávky. Teplárna však musí upřesnit podnikatelský plán a v Rožnově se uskuteční optimalizace parovodní sítě. „Čeká nás další vlna šetření nákladů, pokusíme se udržet zaměstnanost výměnou za udržitelnost mezd a především ještě zintenzivnit obchodní politiku tak, abychom udrželi teplárnu v černých číslech," uvedl Miroslav Houfek. Představenstvo teplárny už také rozhodlo o ceníku na příští rok. Podle Houfka to bylo v návaznosti na očekávanou ztrátu papíren jako zákazníka. Průměrně by měla cena tepla narůst o 4,6 %, ale ještě ji ovlivní DPH, které dosud není jasné. Čeká se totiž, jak dopadne nynější schvalování příslušných zákonů v českém parlamentu.

Pro bytový sektor by uvažované zdražení mohlo znamenat zvýšení ceny za gigajoul z 542,50 na 569,20 korun. Pro průměrný byt s roční spotřebou 25 GJ by se tak měsíční náklady na teplo zvedly o 55 korun. Za posledních šest let to ale znamená nejnižší meziroční nárůst cen.