„Jsme tu, aby moje vnoučata jednou nemusela ve škole zdravit ‚Čest práci'," zdůvodnila svou účast na čtvrteční studentské demonstraci organizované proti komunistce Vítězslavě Baborové v čele krajského školství Pavla Šafránková z Českých Budějovic.

„Tohle je jen začátek, za chvíli se tuhle i tam vymění ředitel a komunisti budou zase všude. Kvůli tomu jsme 
v roce 1989 na náměstích nestáli," doplnila tato žena středního věku.

Zaznívaly však i opačné názory. „Zimolo, nedej se!" snažil se překřičet dav Josef Ambrož z Libníče. „ČSSD a KSČM byly demokraticky zvoleny, tak není proč protestovat," zdůvodnil svůj postoj.

„Nikdy jsem komunistou nebyl, také jsem za jejich vlády neměl snadný život. Sestra i s rodinou v roce 1969 odešla do západního Německa. 
A tak, i když mám vystudovanou střední školu, jsem pak musel celý život pracovat rukama," rozhovořil se Josef Ambrož.

„Nejvíc mi vadí to, že se protestuje proti komunistům 
v KSČM, ale nikomu nevadí, že plno soudruhů po revoluci zahodilo stranické knížky a ti největší syčáci jsou teď v takzvaných demokratických stranách," dodal Josef Ambrož.

Účastníci v pořadí už druhého protestního shromáždění vůči složení krajské rady, kterou tvoří ČSSD a KSČM, zaplnili asi polovinu prostranství před kostelem na českobudějovickém Piaristickém náměstí.

Transparent s heslem „Lež má rudé nohy" třímali v rukou studenti soběslavského gymnázia. Miroslav Vytlačil ze třetího ročníku přišel podle svých slov proto, že považuje ze nepřípustné, aby členka totalitní strany řídila krajské školství.

„I na tomto postu má paní Baborová jistě nějaké pravomoci. Navíc se do funkce neuvedla vůbec dobře. Tím, že je vůči nám arogantní, body pro sebe určitě nezískává," zmínil Miroslav Vytlačil. Jeho spolužačka Sára Růžičková podotkla, že když už nic jiného, mohou se komunisté u moci postarat třeba o to, aby se neučilo o zločinech, které před rokem 1989 napáchali.

Ač ze svého okolí oba studenti slýchají, že demonstracemi nic nezmůžou, v protestech hodlají se svými spolužáky pokračovat.

Na demonstraci obdržel pozvání i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), jenž ale nedorazil. Zdůvodnil to tím, že nesouhlasí se způsoby, které studenti pro svůj odpor ke krajské koalici zvolili. „Tyto způsoby považuji za neadekvátní. Studenti svými činy nadále pošlapávají závěry našeho jediného a zatím posledního setkání, které se uskutečnilo 14. listopadu," upřesnil Jiří Zimola.

Připomněl, že studenti na tiskové konferenci po této schůzce slíbili, že zváží jeho nabídku spolupráce a ozvou se mu. „Nejen, že se tak nestalo, ale ještě se z médií od nich dozvídám, že ozvat jsem se měl já. Na té samé tiskové konferenci řekli, že 17. listopadu nebudou pořádat demonstraci, ale pouze studentské shromáždění. Myslím, že se shodneme, že do studentského shromáždění měla akce na českobudějovickém náměstí daleko," 
řekl dále Zimola a doplnil, že na setkání se studenty u jednacího stolu je připraven.

Zároveň zopakoval, že hejtman posty členů rady neobsazuje a není ve stejné situaci jako třeba předseda vlády. „Krajská radní Vítězslava Baborová byla na post radní pro školství zvolena většinou zastupitelů Jihočeského kraje. Nemohu vyloučit, že může dojít ke změnám. Ty ale budu navrhovat jedině v případě profesního selhání toho kterého kolegy radního," uzavřel Jiří Zimola.

Šéf krajského výkonného výboru KSČM Petr Braný protesty studentů považuje za legitimní. „I my je organizujeme, například proti vládě. Ale až ve chvíli, kdy vláda předloží nějaký škodlivý návrh a my zdůvodníme, proč je škodlivý. Ale ne dopředu, tím stylem, že někoho jmenují 
a hurá, jdeme demonstrovat," řekl Petr Braný. „Ale protesty studentům nevyčítám," podotkl.

Více čtěte v pátečním vydání regionálního Deníku.