Stejnou jako loni, ne-li lepší. Takovou turistickou sezonu očekávají letos provozovatelé některých jihočeských rekreačních objektů a středisek.

Už ta loňská totiž dle slov Jaromíra Poláška z Jihočeské centrály cestovního ruchu byla úspěšná. „Za loňský rok jsme zaznamenali čtyřiceti procentní nárůst turistů u nás v regionu, a to hlavně na Českobudějovicku a Hlubocku,“ řekl s tím, že návštěvnost v regionu měří podle místních poplatků.

Dodal, že hodně důležité jsou v nárůstu počtu návštěvníků kraje hromadné zájezdy zahraniční klientely. „Těší mě, že si sem našli cestu Tchajwanci. Ti dříve jezdili Českou republiku společně s Rakouskem, letos už jezdí samostatně Českou republiku. Na tu mají sedm dní, z toho tři dny jsou na jihu Čech,“ vysvětloval.

Příjemná se zdá být i sezona na zámku v Hluboké nad Vltavou, a to i přesto, že sem prozatím přijelo o tisícovku návštěvníků méně než loni. Václav Vlažný, referent majetkové správy zámku v Hluboké nad Vltavou uvedl, že v letošní sezoně sem do 23. července zavítalo 146 137 lidí, v loňské sezoně sem za stejné období přijelo 147 533 turistů. „Letos ubylo návštěvníků z Ruska, přibyli ale zase návštěvníci z Číny,“ dodal.

Solidní návštěvnost hlásí v polovině letních prázdnin i provozovatelé některých dalších turistických zařízení na Českobudějovicku.

Podle Davida Štastného ze Sportovně relaxačního areálu v Hluboké nad Vltavou je návštěvnost jejich areálu lehce nadprůměrná. „Vzhledem k tomu, že od dubna bylo pěkné počasí, tak ta sezona u nás pěkně rozjela,“ řekl více David Štastný. Svůj podíl na to dle jeho slov mají i novinky, které se v areálu snaží neustále zavádět. „Návštěvníci si tu mohou půjčit paddleboard, je tu půjčovna motorových lodiček, rozšířili jsme špuntárium. Budeme dělat kreativní koutek a v polovině srpna budeme otevírat technický okruh lanového parku,“ dodal.

Dobrou sezonu očekává Jaromír Polášek z Jihočeské centrály cestovního ruchu. „Loňský rok jsme zaznamenali čtyřiceti procentní nárůst turistů u nás v regionu, na základě toho čekáme, že by mohla být letošní sezona obdobná,“ vysvětloval. Dodal, že návštěvnosti v kraji přispívají také oblíbené akce, které se tu konají. Jedná se třeba o Selské slavnosti v Holašovicích, Hudební festival Český Krumlov nebo Křemežský veletrh.

Lepší sezónu mají letos i v Městském muzeu v Týně nad Vltavou. V meziročním srovnání přibylo zhruba 15% návštěvníků. Podle Martiny Sudové, vedoucí muzea, to lze přičíst především zajímavé aktuální výstavě Prvorepublikové poklady skříní, truhel a šperkovnic.

I VOZIDLA
Na Vltavotýnsku patří k turistickým atrakcí třebai muzeum historických vozidel v Poněšicích, které nabízí unikátní přehlídků kočárů, motorových vozidel nebo i hasičské techniky. Navštívit je možné také zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí. Podle kastelána Michala Bedřicha jsou sice počty příchozích ve srovnání s minulým rokem nižší, protože vloni tu měli velmi úspěšnou výstavu kopií korunovačních klenotů. Ale i tak letos už dorazilo na zámek zhruba 4000 lidí.

Vyšší zájem než minulý rok registrují na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou, kde sídlí pobočka Národního zemědělského muzea. Denně tu přivítají na 800 lidí. Podle ředitele Jiřího Houdka je to i díky společné vstupence se sousední zoologickou zahradou. „Návštěvníků rozhodně přibylo,“ říká Jiří Houdek a připojuje, že k lákadlům určitě patří návrat velkoplošných obrazů s mysliveckými a loveckými náměty od Johana Georga Hamiltona do hodovního sálu.

Podobná jako vloni, kdy byla rekordní, je zatím letošní návštěvnost na Státním hradě Nové hrady.