U Římova se totiž opravuje most přes Malši a je neprůjezdný. Investorem opravy za necelých devět milionů korun je Jihočeský kraj. Hotovo má být do konce srpna. A mnozí řidiči, místo aby se uzavřenému mostu vyhnuli po stanovených objízdných trasách, valí se na zkratky, které takovému provozu absolutně neodpovídají. Podle starosty Římova Lukáše Babky využívají třeba cestu přes Dolní Stropnici (která pod Římov patří) a zmíněný úzký mostek. Ten má ale sloužit jen místním obyvatelům nebo chatařům. Byl postaven ženisty po povodních v roce 2002 a na jednoduché železné konstrukci tvoří komunikaci jen dřevěné fošny. Když po nich projíždí auto, je vznikající rámus slyšet široko daleko. „Obvykle tudy projíždějí jen místní z Dolní Stropnice a v létě chataři,“ zdůrazňuje Lukáš Babka, že běžný provoz je minimální a počítá se jen na pár automobilů denně. Tomu odpovídá i technický stav mostu. Obec proto vyjednává o opatřeních, která by pro cizí most uzavřela.

Podle římovského obyvatele Miroslava Slintáka si navíc někteří řidiči hledají zkratky i přes zástavbu u samotné přehrady, kde tomu komunikace také neodpovídají.

Oficiální objízdné trasy stanovené budějovickým magistrátem vedou přes České Budějovice. Pro směr od Českého Krumlova se dá ještě využít jako možná, i když ne oficiální varianta, cesta přes Ločenice a Svatý Jan nad Malší.

Starosta Římova Lukáš Babka upozorňuje, že třeba silnice v Dolní Stropnici je úzká, klikatá a z hospody na návsi stačí jen pár kroků ze dveří a je člověk na silnici. „Tři metry široká komunikace má olámané krajnice. Když se potkají dvě auta v úzkém místě nevejdou se,“ popisuje situaci ve vesničce starosta a připojuje, že ohrožena je bezpečnost dětí i dospělých.

Navíc v Dolní Stropnici vloni investovala obec do vodovodu deset milionů korun. Dělaly se i nové asfalty. Desítky tisíc stály nedávno nové fošny na zmíněný mostek přes Malši. Ten má navíc ne úplně ideální usazení při nájezdech, tvoří se tam výmoly a sama jízda vyžaduje velkou opatrnost. Aktuálně je ale jediným omezením pro průjezd značka omezující tonáž projíždějících vozidel na pět tun.

Podle jihočeského tiskového mluvčího policie Milana Bajcury je to také věc, kterou lze kontrolovat. Proto policie slíbila alespoň zvýšený dohled tonáže u projíždějících vozidel v kritické lokalitě v rámci běžné služby. Jak upozorňuje Milan Bajcura, není ale v kompetenci policie někomu zakázat průjezd, pokud se jedná o veřejnou komunikaci. I kdyby to nebyla schválená objízdná trasa. Případné další řešení pomocí dopravního značení je podle policejního mluvčího věcí obce a dalších jednání. Policejní mluvčí ale nevyloučil, že policie případnou úpravu dopravního značení podpoří.

Obec začala vyjednávat o doplňkové změně dopravního značení v rámci stanovených objížděk hned po uzavření mostu u Římova. „Doufáme, že už v tomhle týdnu by tam mohl být zákaz odbočení a vjezd jen s povolením obecního úřadu Římov,“ říká Lukáš Babka o průjezdu Dolní Stropnicí. Uzavírka u Římova bude do konce srpna.