Jak vysvětluje jednatel spolku Jan Hrdý, není to jen o přípravě výstavního prostoru, kde se pak v klíckách budou natřásat ptačí krasavci. „Říjen není úplně ideální termín pro pořádání výstav. Řada ptáčků už začala před zimou pelichat a moc parády by nenadělali. Proto se domlouváme až na poslední chvíli, které z ptáků bude možné na výstavu vzít, dopředu si nemůžeme být jistí, který jedinec bude v době výstavy vypadat dobře."

Přesto už nyní chovatelé slibují, že se bude o nadcházejícím víkendu na co dívat. K vidění by mělo být kolem 250 zástupců ptačí říše. „Bude to takový průřez všemi druhy, těšit se můžete na ukázku běžných okrasných ptáčků i opravdových rarit. Zapojí se většina ze čtyř desítek členů našeho spolku, ale i spřátelení špičkoví chovatelé z jiných koutů republiky, jednáme i o zapůjčení některých exemplářů ze zoologických zahrad," naznačuje Jan Hrdý.

I díky pestré škále vystavovaných druhů patří podle odborníků budějovická výstava už řadu let mezi ty nejlepší regionální, které se v naší zemi konají. A nejde jen o to přiblížit veřejnosti krásu chovaných exemplářů. „Zhruba čtvrtina prostoru bude věnovaná bodovací expozici. Té budou vévodit zejména výstavní andulky, chybět nebudou ale například ani kanáři. Všechny tyto jedince si pečlivě prohlédnou posuzovatelé z Prahy a udělí ptáčkům body. Vítěze jednotlivých kategorií pak návštěvníci poznají podle kokard na výstavních klíckách," vysvětluje jednatel spolku.

Třebaže většina opeřenců před výstavou nepotřebuje zvláštní péči, jejich majitelé náhodě nic neponechají. „Řada ptáků je celoročně ve venkovních voliérách, není se tak třeba bát, že by se na jejich kondici podepsal třeba transport v horším počasí. Dbáme ale například na to, aby pobyt na výstavě nebyl pro ptáčky příliš stresující. Zejména v bodované expozici je potřeba, aby byl pták klidný, proto je už s předstihem zvykáme na celodenní pobyt v menších klíckách," přibližuje Jan Hrdý přípravy.

Na výsledky práce budějovických chovatelů se zájemci mohou přijít podívat v sobotu 22. října od 8 do 18 hodin a v neděli 23. října od 8 do 15 hodin. Výstava okrasného ptactva se koná v pavilonu D5 českobudějovického výstaviště. Až k němu se bude dát dojet autem, u pavilonu bude k dispozici bezplatné parkoviště. Vstupné činí 50 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma. Součástí výstavy bude již tradičně prodejní koutek, kde si zájemci mohou pořídit jak samotné ptáky, tak chovatelské potřeby či krmení. (hst)