„Je to aktivita naší knihovny, kterou jsme za poslední tři roky docela pozvedli. Novou umělecky pojatou výmalbu máme i uvnitř, tu dělali studenti. Nová malba od Jakuba Uksy se mi libí, ani není dělaná sprejem, ale je malovaná válečkem po pečlivém rozměření. Myslím, že sem pěkně zapadá, " říká starosta Josef Vomáčka.

To, že do obce dorazil slavný grafiťák a týden tu tvořil, nadchlo prý hlavně místní teenagery. „Překvapilo je, kolik trpělivosti a kázně musí takový umělec při své tvorbě vynaložit. Jeho odpověď je dostala. Jakub jim řekl, že se prostě jednoho dne musí člověk rozhodnout, jestli se chcete nechat chytat a zavírat za nezákonné sprejování na domy nebo jestli chcete raději jezdit po světě a tvořit," vypráví mluvčí knihovny Štěpán Trávníček.

Chrášťanská knihovna není zvláštní jen svou novou výzdobou. To, že do knihovny dochází pro knihy 90 čtenářů a přitom je na sociálních sítích, jako je facebook a pinterest sleduje 25 tisíc lidí z celého světa, je opravdu kuriózní. Největší zájem o příspěvky chrášťanské knihovny mají prý v Los Angeles. „Flynn Knihovna Carsen", jak si chrášťanská instituce na sociálních sítích říká, má mezi svými facebookovými přáteli dokonce i Hillary Clintonovou.

Svou elektronickou popularitu si malá venkovská knihovna získala tím, že neustále zapojuje zájemce do různých soutěží a odměňuje je knihami od významných českých vydavatelských domů, hbitě komunikuje a pouští se do nových inspirativních projektů. Zdá se, že v dnešní elektronické době není malých knihoven a v té v Chrášťanech o tom mohou dlouho vyprávět.

Zdroj: Youtube