Novou posilu v týmu mají v táborské nemocnice. A je to posila vskutku důležitá. Jedná se totiž o primáře radiologického oddělení. Půl roku je jím Mudr. Tomáš Jindra. „Těch důvodů, proč jsem si vybral táborskou nemocnici, je více. Zaujala mě zejména nabídka spolupráce přímo od kolegů z radiologického oddělení táborské nemocnice. Dalším důvodem je třeba i chuť naučit se něco nového,“ prozrazoval Tomáš Jindra, který do Tábora přišel z jindřichohradecké nemocnice.

Úkoly a výzvy

Do křesla primáře radiologického oddělení nastoupil v listopadu loňského roku. „Práce na zdejším pracovištije určitě zajímavá životní zkušenost, přináší pro mě nové , někdy i nečekané, úkoly a výzvy,“ hodnotil své dosavadní působení v táborské nemocnici. Jednou z těch doposud největších, bylo podle něj vypořádání se s nedostatkem lékařského personálu. „Ten se s mým příchodem snad podařilo zčásti doplnit, začátkem roku nastoupili na oddělení dva mladí lékaři,“ řekl Tomáš Jindra.

Noční výjezd jihočeských hasičů na pomoc do zasažených oblastí Moravy včetně techniky.
Jihočeši pomáhají Moravě po tornádu, řada jich odjížděla už v noci

Různé vyšetřovací metody

Obor radiologie si před lety vybral, protože se jedná o perspektivní specializaci, v níž díky technickému vývoji zdravotnických zařízení došlo k otevření velkého pole působnosti. „Je například zajímavé porovnávat nález v těle pacienta na různých vyšetřovacích modalitách. Ať už se jedná o CT, magnetickou rezonanci nebo ultrazvuk, každá metoda má své výhody i nevýhody, ale navzájem se často doplňují,“vysvětloval lékař táborské nemocnice.Radiologické oddělení se nachází ve starší části budovy. Zatím největší proměnou prošly prostory v roce 2011, kdy se oddělení dočkalo rekonstrukce. Došlo k úpravě vyšetřoven, čekárny, zázemí personálu, bylavytvořenarecepce přímo v čekárně pacientů a oddělení bylo propojeno přímo s halou pavilonu akutní medicíny.

Apple Maps mapuje území republiky z Českých Budějovic. Vozy se tento týden pohybovaly na Táborsku.
Apple aktualizuje mapy na jihu. Zachytili jsme zvláštní auta v akci

Nejen nové přístroje

Prostory na oddělení se průběžně předělávají spolu s potřebou pořízení nových vyšetřovacích přístrojů a doplnění pracovního zázemí. „Osobně bych si přál koncepčně lépe řešené pracoviště, ideálně „na zelené louce“, nebo jako součást nějakého nového pavilonu,“ nastínil své představy primář radiologickéhooddělení táborskénemocnice. Ta je po českobudějovické nemocnici druhou největší v kraji.

Ročně zde na radiologickém oddělení provedou téměř 87 tisíc výkonů. „Z toho připadá osmdesát tři procent na skiagrafické výkony, jedenáct procent na CT a přes pět procent na vyšetření magnetickou rezonancí,“ přiblížil s tím, že dalšími výkony jsou skiaskopie, ultrazvuky a miniintervence. V porovnání s jindřichohradeckou nemocnicí tu daleko větší míře provádí vyšetření pacientů z plicního a infekčního oddělení. „Je to umocněné současnou pandemickou situací,“ uvedl Tomáš Jindra.

A jaké má nový primář do budoucna plány s oddělením? „Chtěl bych pokračovat v tradici a rozvinout vyšetření břicha a pánve, ale i muskuloskeletálního aparátu na magnetické rezonanci. Do budoucna bych rád na oddělení přispěl k rozvoji ultrazvukové diagnostiky a zaučení mladších kolegů na magnetické rezonanci. Rovněž bychom rádi v dohledné době na oddělení pořídili nový přístroj na skiaskopii a magnetickou rezonanci,“ řekl nový primář závěr.