Symbolicky patnáctiprocentní meziroční nárůst v počtu přihlášených výrobků do této krajské soutěže zaznamenali organizátoři v rámci příjmu přihlášek do letošního ročníku. Deset nezávislých hodnotitelů bude 145 produktů hodnotit ve čtvrtek 13. května od 10 hodin v zázemí restaurace na adrese Sportovní 1276 v Hluboké nad Vltavou.

O značku Chutná hezky. Jihočesky se letos v rámci 12 kategorií uchází 48 výrobců. Nejpočetnější zastoupení soutěžících mají kategorie masných (29) a pekařských (23) výrobků. Více než stoprocentní nárůst vykazuje kategorie Pivo (z malých pivovarů), kde se o známku kvality stejnojmenného názvu soutěže utká 17 produktů.

Osvěžením soutěže je 13 nových přihlašovatelů. V pestré paletě regionálních potravin nechybějí premiérové zajímavosti - třeba višňové víno ze lhenických višní nebo bílé víno vyrobené z hroznů sklizených na Třeboňsku.

Vedle klasických (jiho)českých kynutých knedlíků, tlačenek, koblih a koláčků se budou snažit prosadit trendové potraviny - například bezlepkový chléb, série jedlých výhonků zeleniny pod názvem Microgreens, ručně vyrobené pralinky nebo Farmářský dršťkový salát na kyselo.

Vyhlašování výsledků jubilejního ročníku soutěže se uskuteční 26. června ve Sportovně-relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou, při příležitosti konání agropotravinářské události s názvem „Krmitelka“.

Ocenění výrobci budou mít šanci, kromě jistého nároku na certifikáty a plakety, získat i peněžitou odměnu (1 x 30 tisíc korun a 2 x 10 tisíc korun). O rozdělení finanční odměny mezi trojici nejúspěšnějších potravinářských subjektů rozhodne divácké losování.

V průběhu minulých ročníků prošlo komisním hodnocením 1887 výrobků. Do současnosti byla značka udělena 409 výrobkům. Projekt realizuje od roku 2007 Regionální agrární komora Jihočeského kraje, za podpory Jihočeského kraje.