Velikonoce jsou pro jihočeské rybářské společnosti jarním vrcholem prodeje, především kvůli odbytu v zahraničí. Letos se ale do ciziny prodává málo nebo vůbec. A tuzemsko, prožívající karanténu kvůli koronaviru, na tom zřejmě nebude o mnoho lépe. Rybáři tak řeší nečekané problémy.

Podle jednatele Rybářství Hluboká CZ Vladimíra Kaisera se ztratil hlavně odbyt do gastronomie v Německu, Rakousku nebo na Balkáně. „Hospody nefungují,“ říká s povzdechem Vladimír Kaiser a dodává, že ryby nachystané na velikonoční stoly už měly být u zákazníků. Místo toho se šupináči stále převalují v nádržích na sádkách. Velikonoční prodej je totiž pro hlubocké rybáře z 99 procent záležitostí zahraničí. Domácí nákup postního kapra se nedá s objemem exportu srovnávat.

A nejde jen o to, že už dlouhé ponechání ryb na sádkách je problém samo o sobě. Rybářům kvůli dlouhodobě podprůměrným srážkám znovu chybí voda. „Jsme na šedesáti procentech vody,“ upozorňuje na neradostnou situaci na mnoha rybnících Vladimír Kaiser s tím, že jakákoliv „práce“ s rybou je nyní problém.

Nečekané předvelikonoční starosti mají i další podniky v regionu. Třeba jednatel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař potvrdil, že nejistota zasáhla také obvyklý prodej v ulicích. „Tradiční stánkaři v Českých Budějovicích nám odřekli, že si to netroufají,“ říká Lubomír Zvonař. Za novohradské rybáře ale dodal, že prodávat se bude na sádkách ve Štiptoni.

„Lovíme, na co máme kupce,“ doplnil k současné situaci Lubomír Zvonař a připojil, že nachystáno je pro zákazníky celkem 2000 metráků ryb.

Odbyt naštěstí zatím nezasáhl prodej násad pro sportovní revíry v tuzemsku nebo na Slovensku. Západní Evropa, tradiční trh pro menší šupináče, ale také nebere tolik, co jindy. „Čekáme, jestli se ještě něco začne dít,“ krčí rameny Lubomír Zvonař na adresu problémů způsobených koronavirem.

Také hlubočtí rybáři nabídnou zájemcům kapry na svých sádkách ve městě pod slavným zámkem. A Vladimír Kaiser upozorňuje, že funguje i sportovní rybolov, který nabízejí veřejnosti na některých vybraných nádržích.

V Českých Budějovicích budou tuzemští velikonoční šupináči tradičně k dostání v prodejně Lesů a rybníků města Českých Budějovic v Haškově ulici. Podle Pavla Oberreitera, vedoucího rybničního hospodářství firmy, se budějovických rybářů naštěstí aktuální problémy v odbytu tolik netýkají. Kvůli úpravám v soustavě Vrbenských rybníků se firma zaměřila na loňský vánoční prodej, včetně násad.