Na snímku z roku 1987 je zachycen vjezd z náměstí do Krajinské třídy omezený stavební ohradou vpravo u Puklicova domu. Vlevo na nároží Krajinské a Piaristické stojí v jádru renesanční dům, v jehož přízemí měl za socialismu podnik Mototechna několik obchodních oddělení. Původní portály obchodů v modré barvě (nosná barva Mototechny) byly strženy v roce 1984. Mototechna navazovala sortimentem přibližně na firmu Alberta Čížka. Prodávala Jawy, Pionýry, příslušenství, ložiska atd. Rozšířila modré obchody i do sousedních dvou domů v Krajinské.

Ještě v roce 1948 pokračoval Albert Čížek v obchodu jako zástupce značek motocyklů ČZ, JAWA a OGAR. V domě měl mechanickou dílnu a přibral radioaparáty, gramofony a elektrotechnické přístroje. Poté, co byl obchod Alberta Čížka znárodněn, usadil se v domě Budějovický obchod potřebami pro domácnost a po něm Mototechna, která sice částečně obnovila motocyklový sortiment, ale ztratila léta budovaný kredit a kontakty firmy Albert Čížek.

Obchodník velocipedy a sportovními potřebami Albert Čížek koupil tento dům v roce 1927 od Jakuba Sterna za 800 tisíc Kč (to bylo tehdy hodně). 
V domě ale měl obchod jízdními koly už od roku 1903, kdy byl majitelem domu c. k. notář Hawelka. Obchodník střižním zbožím a látkami Jakub Stern toho roku 1927 v domě končil. Vedoucím u Sternů byl František Havel, který si příštího roku otevřel vlastní obchod střižním zbožím a látkami v novém domě U Pražské brány.

V domě si v roce 1914 zařídila Fanuše Lišková prvotřídní dámský salon MODES ROBES. Fanuše Lišková (narozena 1887, zemřela 1975) se vyučila ve Vídni. V roce 1914 si vzala Františka Pomahače. Roku 1916 rozšířila MODES ROBES o První ažurovací ústav. Jak říká její dcera Zdeňka Krajtlová, roz. Pomahačová, měla šikovné ruce a byla pilná. V roce 1921 se Fanuše Pomahačová přestěhovala na náměstí do domu Na staré poště. U Pomahačů se šilo podle nejnovějších pařížských modelů. V roce 1926 si Pomahačů, oba manželé byli členy Sokola, koupili vlastní dům v Lannovce a přestěhovali se tam včetně salonu MODES ROBES.

Albert Čížek si původně založil dílnu na smaltování kovů a opravnu jízdních kol v roce 1889 pravděpodobně u svého příbuzného Rudolfa Čížka na Rudolfovské třídě. Ale osamostatnil se a ještě před rokem 1900 se usadil v Krajinské. Měl poměrně široký obchodní sortiment. Nejprve si zařídil u Kottů hodinářství a v průchodním domě rozšířil obchod o šicí stroje, psací stroje, jejich opravy, olej a benzin. Inzeroval, že má šicí stroje a jízdní kola nejlevnější ve městě (to však inzeroval každý). Současně si zařídil další obchod v Hawelkově (Sternově) domě, kde mimo jiné sídlily v nájmu Česká banka Union, prodejní kancelář firmy Praga – automobily, kancelář ČKD Praha, kancelář Unie obchodních cestujících, pánská módní síň Václava Jiřiny, zubní ateliér Viktora Sterna, fotoateliér Studík, krátce i továrna na klobouky M. Šmůly atd.

Od roku 1930 měl v domě Albert Čížek stálou výstavu jízdních kol. Kola, která sestavil, měla mosazný štítek s reliéfem kola a šikmo nápisem Albert Čížek. Vrchní část zvonku nesla také jméno a uprostřed plastický čtyřlístek.

Za Alberta Čížka se renesanční dům s barokní fasádou 
v roce 1928 opravoval a dostal fasádu novou, poplatnou tehdejší vlně modernizování. Vyskytla se polemika až přímo kritika provedení fasády.  Konzervátor Karel Kakuška novou fasádu později  kritizoval, přidal také Puklicův dům s „americkou" věží, ale připustil, že vstup do Krajinské získal na monumentalitě.

JAN SCHINKO