Čeští a jihočeští rybáři se potýkají hlavně s předsudky například o tom, že ryba smrdí a je plná kostí a také s tím, že ryby nejsou tradiční součástí českého jídelníčku. Často je jich velmi málo i v nabídce školních jídelen. V jejich spotřebě jsme na chvostu světových žebříčků a většina české produkce se vyváží. Podle ředitele Rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla proto rybáři hlavně usilují o zachování současného stavu. „Upřímně budeme hlavně rádi, když na Vánoce bude spotřeba stejná nebo o malinko vyšší,“ řekl.

SPOTŘEBA JE STABILNÍ

V Čechách se ročně vyprodukuje zhruba 20 000 tun sladkovodních ryb. Osm až devět tisíc tun se spotřebuje doma v ČR a zbytek jde na vývoz. Ideálem by podle Michala Kratochvíla bylo už to, kdyby si zákazníci kupující rybu na Vánoce, ji dali alespoň ještě jednou v roce. Podle Michala Kratochvíla je přitom doporučená spotřeba dospělého člověka dvacet kilo ryb za rok.

Že je spotřeba živých ryb stabilní, nám potvrdili i v podnikové prodejně Rybářství Třeboň. „Prodej živých ryb se drží na stejné úrovni, ale roste prodej výrobků. Lidé si to nechtějí pracovávat sami. Oproti tomu, co bylo před sedmi deseti lety, se to zvedlo na jednou tolik,“ řekl vedoucí prodejny Josef Slivko. Jde třeba o půlky kapra nebo filety. Kromě chlazených výrobků je také zájem o uzené ryby. A třeboňská prodejna se setkává i s tím, že roste zájem o čerstvé ryby v létě na grilování.

CHYBÍ VÝROBKY Z RYB

Ve formě výrobků se zatím prodává zhruba desetina české rybí produkce. Tady je ale velký potenciál. Potvrzují to i zkušenosti Ústavu akvakultury a ochrany vod na Jihočeské univerzitě. „Výrazně roste poptávka po finálním produktu, ať už jsou to saláty, paštiky nebo pomazánky a zavařené polévky,“ řekl ředitel ústavu Jan Kašpar.

V ústavu vyvíjí a navrhují produkty z ryb a nabízejí je na výstavách, rautech i v prodejně a reakce veřejnosti jsou dobré. „Vychází nám, že osmdesát procent lidi by si naše výrobky koupilo, kdyby mělo kde,“ dodal Jan Kašpar, jehož ústav výrobky z ryb nabízí zpracovatelům od receptury až po výsledky testování. Navíc se podle zkušeností ústavu ukazuje, že spotřebiteli nejde až tak o dlouhodobou trvanlivost těchto výrobků, ale spíše o čerstvost a tím o méně konzervačních látek. „Veřejnost vnímá extrémně kladně, že si jde třeba pro čerstvý salát,“ řekl Jan Kašpar.

Ústav přitom není sám, kdo zkouší vyvíjet a nabízet výrobky ze sladkovodních ryb. I někteří lokální výrobci se o to pokouší a nabízejí třeba rybí hranolky nebo kapří sekanou, ale masová nabídka zatím v Čechách chybí. A když už trh něco nabízí, nejde o české ryby – většina pomazánek v obchodech je třeba z mořských ryb.

ZÁJEM ZATÍM STABILNÍ NENÍ

Zpracovatelé ryb a rybáři ale často naráží na to, že zájem veřejnosti zatím není stabilní. „Ten zájem je chvíli velký, ale pak opadne,“ řekl Michal Kratochvíl, a to pak ztěžuje dlouhodobé uvedení takových výrobků na trh.

Zpracovatelům by proto pomohla podpora od státu a z dotačních programů s celostátními i lokálními kampaněmi, také podpora zpracovatelů například při prezentacích na výlovech a podporu by potřebovali zpracovatelé i při distribuci finálních produktů. Podle Michala Kratochvíla ale musí být kampaně kvalitní – kampaň nazvaná Ryba domácí se podle něj například nepovedla. Problém je také podle našich informací to, že dotační programy podporují spíše plošné a obecné kampaně, ale už ne tolik kampaně jednotlivých výrobců.

Otázkou jsou pak v případě zvýšení zájmu veřejnosti o sladkovodní ryby z Čech výrobní kapacity českých rybářů. Ty jsou podle Michala Kratochvíla z Rybářského sdružení ČR na svém maximu. Posilování české spotřeby by se tak dělo na úkor vývozu nebo by bylo nakonec možné i ryby dovážet. Možností je i výstavba nových sádek nebo rybníků. Úvahy o zvyšování výrobních kapacit jsou však hodně předčasné – zatím Češi nesní ani polovinu toho, co čeští rybáři vyprodukují.

CHUŤ A ZDRAVÍ

Co se přitom českým rybářům podařilo v poslední době vylepšit, je chuť českých ryb. „Kvalita masa sladkovodních ryb v České republice je obecně na vysoké úrovni. Tím, jak se ale omezila intenzita hospodaření a našel se kompromis mezi přirozenou potravou a přikrmováním, zlepšila se chuť rybího masa,“ řekl Jan Kašpar.

Rybí maso je přitom zdravé a důležité pro rozumové schopnosti, zrak i srdce. Obsahuje totiž omega tři kyseliny. „Ty jsou kromě svého vlivu na kardiovaskulární systém důležité pro stavbu nervového systému a oka. To je zvláště důležité v době těhotenství a kojení, kdy se tyto systémy vyvíjí,“ řekl Jan Kašpar z Jihočeské univerzity.