Dosavadní projekt počítal s tím, že z tunelu u Pohůrky bude odpadní vody odvádět čerpadlo, jenže ŘSD se nyní rozhodlo ke změně a musí kvůli tomu žádat na českobudějovickém magistrátu o úpravu rozhodnutí. Zpracování změny bude trvat nejméně tři měsíce. „Po doplnění všech podkladů stavební úřad k projednání žádosti nařídí veřejné ústní jednání," naznačila nejbližší postup náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Dálniční tunel žádá o změnu

Nejméně tři měsíce může trvat další administrativní zdržení, které se týká projektu dálnice D3 
u Českých Budějovic. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní zažádalo o změnu územního rozhodnutí pro dálnici, které platí od roku 2011. Chce jinak řešit odvádění odpadních vod z tunelu Pohůrka.

Dosavadní plány počítaly 
s tím, že voda se bude přečerpávat do nové nádrže, která by měla vzniknout nad tělesem dálnice. Teď se ale ředitelství silnic a dálnic rozhodlo pro změnu. Namísto navrženého přečerpávání bude odvodnění tunelu zajištěno samospádným (gravitačním) odtokem do Dobrovodského potoka (dálnice totiž potok podchází). „Důvody jsou technické i ekonomické," uvedla k žádosti, kterou ŘSD podalo, jeho tisková mluvčí Nina Ledvinová.

Kanalizace má ústit do Dobrovodského potoka, jenže to si vyžádá novou doprovodnou stavbu. Kvůli tomu, aby se vyrovnal výškový rozdíl mezi odtokem, který povede z tunelu a potokem, který poteče ve stejném místě ještě nad dálnicí, bude se muset směrem na České Budějovice vést odtokový kanál dlouhý 920 metrů. Teprve v takové vzdálenosti se potok dostává níž, na úroveň odtokového kanálu.
Plány na dálnici sleduje pečlivě i město a podle náměstkyně primátora Ivany Popelové, je nová varianta výhodnější, než původně plánované čerpadlo. „Toto řešení mimo jiné odstraní budoucí náklady na údržbu a provoz přečerpávací stanice. Současně se gravitačním odvodněním zamezí riziku, že přečerpávací stanice přestane fungovat ve chvíli, kdy bude nejvíce potřeba," zdůrazňuje Ivana Popelová.
Jinou větší změnu, například posunutí trasy, momentálně ŘSD nechystá. „Trasa je pevně daná. Měnit se nebude," konstatovala mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

V současnosti vybírá ŘSD zhotovitele dálnice pro úsek Borek – Úsilné. O zakázku se na počátku výběrového řízení ucházelo 11 firem.
Nyní bylo ukončeno první kolo, ve kterém se posuzovala kvalifikace zájemců o zakázku. V současnosti už by podle Niny Ledvinové měly firmy podat cenové nabídky. „Uchazeči je budou podávat na konci dubna 2013," zmínila mluvčí ŘSD.

Ideálně by mohlo být výběrové řízení na první úsek dálnice u Českých Budějovic ukončené na konci května nebo v červnu.