Ještě v sobotu ráno byly jižní Čechy na 72 nakažených. Takže nárůst přes den je devět osob.

Statistika ministerstva je však odlišná od té, kterou v sobotu vydali jihočeští hygienici. Podle nich se k sobotní 18. hodině zvýšil počet nakažených Jihočechů na 77. Nejvíce nových případů, tři, přibylo na Strakonicku, uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V sobotu vyšetřily laboratoře Nemocnice České Budějovice, Biologického centra Akademie věd ČR a Nemocnice Strakonice celkem 105 podezřelých vzorků. "Osm z nich bylo pozitivních. K dnešní osmnácté hodině jsme tak na území našeho kraje evidovali celkem 77 pozitivně testovaných osob," upřesnila Kvetoslava Kotrbová.

Mezi nemocnými bylo podle ní 50 žen a 27 mužů. Třiadvacet nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku a jednadvacet na Českokrumlovsku. Čtrnáct je z Českobudějovicka, dvanáct z Prachaticka, čtyři z Táborska a dva z Písecka. Jeden pak na Jindřichohradecku. "Mezi nemocnými jsou dvě děti ve věku od 10 do 14 let. V produktivním věku 25 až 64 let je 57 pozitivních případů a celkem 18 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+," doplnila docentka Kotrbová.

Odběrová místa fungují v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Jindřichově Hradci a Prachaticích. Další odběrové místo se připravuje v Písku. Pracovat by mělo začít v pondělí.

Koronavirus zasáhl už všechny jihočeské okresy, když v pátek hygienici zaznamenali první pozitivní případ na Jindřichohradecku. Tedy v okrese, který jako poslední nákaze odolával. Jak Deníku potvrdil starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, jednalo se o vojáka, který sloužil u hradeckého 44. lehkého motorizovaného praporu. "Nemá smysl se bát," vzkazuje obyvatelům Stanislav Mrvka. Voják dle jeho slov byl převelen na službu na hranicích při kontrolách zaměřených právě na dodržování opatření v souvislosti s koronavirem, ale v Libereckém kraji. Nyní je v domácím léčení.

Zatím asi nejhorší je situace v Českém Krumlově, kde se koronavirem nakazili klienti a ošetřovatelé místního domova s pečovatelskou službou. Nákaza byla prokázána i u lékaře zdejší nemocnice nebo úřednice z hlavní pošty.

Centrum Prostějova v době pandemie koronaviru
Česko zaznamenalo nejvyšší denní přírůstek případů. Koronavirus má 2 541 lidí

Z okresů bylo z hlediska počtu potvrzených případů v pátek po 18. hodině na prvním místě Strakonicko s 20 případy, následovalo Českokrumlovsko s 19 nakaženými a Českobudějovicko se třinácti.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník