Ředitelství silnic a dálnic nechá do 20. prosince vykácet celkem 533 kusů stromů v celém Jihočeském kraji. Jde o stromy, které by mohly ohrožovat bezpečnost silničního provozu. „Většina kácených stromů je již ve špatném stavu,“ vysvětluje Adam Koloušek, mluvčí firmy. „Během zimy a při větrném počasí by mohly padat větve či celé stromy na silnice.“ Na Krumlovsku se kácení týká úseku silnice I/3 od Dolního Dvořiště až po Zvíkov a Velešín. Na Českokrumlovsku kácení zažili také u Horní Plané na silnici I/39. Tam už práce skončily.

Nejproblematičtější jsou jasany. „Kácení se však netýká pouze jasanů,“ upřesnil Adam Koloušek. „V okolí Kaplice budou pokáceny mimo jiné i topoly. Jedná se také o krátkověké stromy jako břízy a jeřabiny.“

Očkovací vakcína proti tetanu. Archivní foto.
Desetiletá dívka se skrývá před policií, rodiče ji odmítli očkovat proti tetanu

K zemi ale budou muset jít i některé duby, buky a lípy.

Někdy si kácení možná vyžádá určité omezení dopravy, ale jen minimální. „Na mnoha místech bude možné kácet stromy i z druhé strany silnice,“ připomíná Adam Koloušek. „To znamená třeba z louky. Pokud se práce budou muset provádět ze silnice, měl by zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh. Pokud by přese bylo nutné úplné uzavření vozovky, bude to opravdu pouze krátkodobé uzavření v rámci několika minut,“ ujistil. Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice ale stromy jenom nelikviduje. Současně zajišťuje jejich náhradu a obnovu.

Vánoční strom na vyšebrodském náměstí se rozsvítil přesně v 17 hodin jako obvykle.
Rozsvícený strom mohli Vyšebrodští vidět online

„V souvislosti s kácením vzrostlých stromů byla již vysoutěžena zakázka na výsadbu stromů nových, která by měla začít na jaře příštího roku,“ potvrdil mluvčí. „Postupně bude vysázeno 1033 stromů, a to jak v okolí silnic, tak v katastrech jednotlivých obcí.“ Přičemž o tom, jaké stromy budou vysázeny, rozhodnou většinou samy obce. Nepůjde ale o výsadbu „druh za druh“.