Müsli, rozinky, tropické ovoce. To a mnoho dalšího dostanou pod stromeček zvířata v Zoologické zahradě Dvorec. Jak totiž uvedla Jana Ambrožová ze Zoo Dvorec, každoročně o Vánocích jim tady „přilepšují“.

„Navíc si své dárky musejí sami rozbalit nebo najít. Nejvíc se těší asi šimpanz Bongo, hroch Buborek, ale nezapomínáme na nikoho,“ dodala Jana Ambrožová s tím, že návštěvníci budou dokonce moci s ošetřovateli některá zvířata nakrmit. Stačí přijít na Štědrý den v době od 11 do 16 hodin. „Chce – li se některý návštěvník podílet na nadílce, může do zoo přinést třeba pečivo, ořechy, ovoce nebo zeleninu,“ dodala.

Vánočně se budou mít také obyvatelé Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. Roman Kössl uvedl, že i sem mohou lidé pod stromeček nosit zvířatům různé ovoce, zeleninu nebo třeba med. „Oni to nedostanou najednou, protože je třeba dodržovat nějakou krmnou dávku, ale i tak na ně nezapomene,“ uvedl.

Na své si přijdou také zvířata v zoologické zahradě v Táboře, jak potvrdil její ředitel Evžen Korec.Našim zvířatům připravujeme vyváženou stravu přímo na míru. Přes svátky jim ale trochu přilepšíme, dostanou od nás různé pamlsky. Například zubři mají hrozně rádi tuřín a mrkev,“ vysvětlil Evžen Korec.

Medvědi si zase rádi pochutnají na jablkách, opice na ananasech. Zoo ale nezapomíná ani na své šelmy, jako je třeba tygr Rocky nebo lev Simba. které dostanou kromě hovězího masa také králičí.

Evžen Korec ale důrazně varuje před tím, aby se návštěvníci pokoušeli zvířatům v zoo sami přilepšovat. „Snaha dávat třeba daňkům vánoční cukroví už se tu objevila. Lidé si ale neuvědomují, že některé druhy zvířat mohou po takové nevhodné stravě dokonce i uhynout, nejsou totiž na trávení cukru v této podobě uzpůsobena,“ vysvětlil.

AnketaZdroj: Deník / Redakce