Ve vlakovém voze ve francouzském Compiègne byla ten podepsána dohoda Německa se spojenci a boje na západní frontě skončily.  Utrpení Evropy i dalších částí světa skončilo.

Městečko Compiègne Leží na severu Francie. Přestože má jen čtyřicet tisíc obyvatel, do historie lidstva se zapsalo dvakrát. V roce 1918 zde v železničním vagonu podepsal příměří francouzský maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger. 
V roce 1940 Němci Francouzům pokoření vrátili. Ve stejném vagonu donutil své protějšky podepsat kapitulaci Adolf Hitler.

Již v roce 1919 vyhlásil americký prezident Woodrow Wilson 11. listopad Dnem příměří. Oficiálním svátkem je od roku  1926 a roku 1954 přejmenoval Kongres Den příměří na Den veteránů. Den, jehož symbolem se stal květ vlčího máku, má svou tradici i Čechách.

V neděli 10. listopadu pořádalo občanské sdružení Svornost u českobudějovického pomníku Obětem 1. světové války na Husově třídě vzpomínkovou akci. Slavnostního kladení věnců se zúčastnili i budějovičtí zástupci Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Vzpomínky však nepatřily jen legionářům, ale také těm, kteří po roce 1948 perzekvoval komunistický režim. Nezapomnělo se ani na novodobé české veterány, kteří slouží na zahraničních misích.