Mše, při níž biskup Jiří Paďour světil i nový obětní stůl, ambon a biskupskou katedru, byla první po dvouletém půstu způsobeném rekonstrukcí chrámu za 41,5 milionu korun.

„Dnešek je dnem díků, vděčnosti a radosti," připomněl děkan Zdeněk Mareš a přečetl i dopis od zástupce Vatikánu, ve kterém papežský nuncius píše, že opravená katedrála je novým impulsem pro kněží a věřící v posílení lásky v Krista. Během bohoslužby vložil biskup Jiří Paďour do obětního stolu ostatky sv. Jana Nepomuka Neumanna, prachatického rodáka. „Už v prvním století byli křesťané zvyklí slavit eucharistii na hrobech mučedníků, svědků víry, a tradice se uchovává dodnes," vysvětlil Zdeněk Mareš po mši s tím, že stůl z carrerského mramoru ukrývá světcovu kůstku.

„Obnovení katedrály je tichý zázrak," svěřil se biskup Jiří Paďour s tím, že chrám tak získal podobu na dalších padesát let. „Děkuji za živou a účinnou přítomnost všech, kteří tu teď jsou," vyzdvihl s biskupy Pavlem Posádem a Janem Baxantem zástupy, co zaplnily chrám. „Znovuotevření katedrály je významným dnem pro všechny a já jako Budějčák si to nemohl nechat ujít," řekl bývalý hejtman Jan Zahradník. „Jsem moc rád, že už máme katedrálu otevřenou," dodal.

Otevření prožívala i budějovická architektka Michaela Fabiánová s dcerou Annou. „Je to velmi krásné, hlavně skleněné dveře a zlaté zdobení na stropě," říká šestnáctiletá Anna. „Moc se mi líbí moderní prvky," tvrdí Michaela Fabiánová. „Když se opravuje stará stavba, je dobře do ní vložit prvky z doby, kdy se rekonstruuje. Líbí se mi skleněné dveře i jednoduché válce osvětlení. Mramorová podlaha je nádherná," dodává architektka, na niž stejně jako na ostatní čekaly po odchodu z katedrály koláčky.