Zájem svatebčanů se dá předpokládat například i o čtvrtek 20. 2. 2020 nebo sobotu 22. 2. 2020. Zkušenost potvrzuje mluvčí Magistrátu města České Budějovice Jitka Welzlová. „Bývá zvykem, že se závazné termíny pro další rok zadávají vždy od října roku předchozího, stejně tomu bude i letos,“ upozorňuje případné zájemce o jedinečné termíny Jitka Welzlová. Zájem podle ní budí rovněž letošní devítky, což bylo pondělí 9. 9. 2019 a čtvrtek 19. 9. 2019.

Pro spolumajitele českobudějovické svatební agentury Radka Bulanta a Pavlu Hybšmanovou je letos nejvytíženější datum 19. 9. 2019. Na příští rok mají už obsazený termín 6. 6. 2020 a 8. 8. 2020. „Opakující se číslice jsou populární. Lidé si je dobře pamatují. Možná by měli zkoumat význam z hlediska numerologie,“ domnívá se dvojice, která organizuje společně svatby šest let. „Jeden pár si nechal od numerologa zjistit vhodné datum svatby. Tak, aby zde byl dobrý vliv partnerství. Nešlo o souhru čísel,“ prozradil Radek Bulant s tím, že snoubenci měli svůj den 12. 9. 2019.

Radek Bulant s kolegyní Pavlou Hybšmanovou se shodli, že v Česku svatby přibývají. Jižní Čechy jsou populární i pro zahraniční páry. „Jižní Čechy jsou krásné. Každému se líbí jiné místo. Lidé vyhledávají klid, soukromí, pohodu, přírodu, statky. Oblíbený je rustikální styl,“ líčí 31letá Pavla Hybšmanová.

Jedinečné místo pro svatbu si vybrali manželé Vindišovi.
Svatby v Temelíně jsou stále populárnější

Vyzdvihla i naše historické památky, které lákají k sňatkům zejména cizince. „Pro ně jsou naše hrady a zámky unikátní, národnostně smíšené páry chtějí mít zajímavé svatby pro hosty. Stává se nám často, že organizujeme svatbu pro páry, kdy si Češka žijící v zahraničí bere cizince a svatbu mají tady. Měli jsme i pár, který se bral oficiálně v Kanadě, kde měl civilní obřad, a církevní měli v kostele na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích,“ líčí organizátorka sňatků.

Páry na jihu Čech prý volí často středně velké svatby. „Jsou to svatby, kde si páry nepotrpí na okázalost, chtějí jednoduchost. Máme hodně párů, které se berou v kostele. Hostina je pak situována na otevřené louce,“ zmínila Pavla Hybšmanová.

Nevěsty, které měly nadýchané šaty jako princezny, se podle Pavly Hybšmanové z českobudějovické svatební agentury už dnes tolik nevidí. Proměnily se ve víly. „Nevěsta volí šaty vhodné k prostředí a stylu svatby. Už nenosí veliké kruhové suknice. Ani už se nevěsty nešněrují patnáct minut do šatů. Zkrátka nechtějí být princeznami. To frčelo před deseti až patnácti lety,“ směje se Pavla Hybšmanová.

Svatba - Ilustrační foto
Na devítkové svatby už se objednává

Nevěsty se podle ní chtějí cítit pohodlně. „Populární jsou splývavé šaty, materiály jako tyl, krajka, spadlé rukávy, holá záda. Některé ženy se po půlnoci převléknou do popůlnočních šatů. Ty už třeba nejsou tolik formální jako ty svatební, i když často bývají bílé a kratší, nad kolena,“ přiblíží Pavla Hybšmanová.

Dvojice ze svatební agentury odtajnila, kolik dnes stojí průměrná česká svatba. Svatebčané za ni zaplatí od 150 do 300 tisíc korun. „I za 150 tisíc se nechá udělat hezká svatba. Hodně se mi stává, že v době sociálních sítí se nevěsty inspirují trendy ze zahraničí. Jenže když za mnou přijde nevěsta a ukazuje mi například svatební dekorace podle těchto fotografií na sociálních sítích, tak jen výzdoba pak vyjde i na sto tisíc,“ upozornila Pavla Hybšmanová na drahou inspiraci.

Ilustrační snímek
Netradiční veselky: hitem je svatba v balonu nebo mezi šelmami

Přichystat příjemný a nezapomenutelný den nestojí dvojici ze svatební agentury pouze měsíc příprav. Radek Bulant dodává, že často vytváří s kolegyní pro budoucí novomanžele pomyslný hromosvod. „Svatby připravujeme s tím, že je s lidmi prožijeme. Není to jen o plánování před svatbou. Jsme i koordinátory,“ říká Radek Bulant.