Kvůli tomu vyžaduje celodenní péči. Má čtvrtý, tedy nejtěžší stupeň postižení. Je zcela závislý na svém okolí a péči lékařů. Nemluví a chodí pouze s pomocí. Donedávna ale ještě nechodil vůbec. Pomohlo mu až léčení 
na Slovensku.

Výchova postiženého dítěte není jednoduchá a Galina Charčenko, která se o svého syna Danečka svědomitě stará, je na všechno sama. „Otec i širší příbuzenstvo Danečka se k nám kvůli jeho nemoci otočili zády, a to zhruba v jeho sedmi měsících," vypráví.

„Snažím se být optimistou," dodává. „Není to snadné, ale pozitivní myšlení ohromně pomáhá. Není možné si říkat, že něco nejde. Vždy to nějak jde," říká Danečkova maminka.

Naději na alespoň částečné zlepšení zdravotního stavu dal Danečkovi pobyt ve slovenském rehabilitačním centru ADELI, které se specializuje na pomoc lidem s poškozením centrálního nervového systému. Nákladnou léčbu 
v tomto centru však pojišťovna nehradí. Sdružení Conamen se proto nyní snaží vybrat finanční prostředky pro jeho léčbu ve specializovaném centru.

Sbírka pro DanečkaÚčel sbírky: 
Pobyt v centru ADELI, Piešťany

Vybraná částka: 59 960 Kč
Cílová částka: 110 000 Kč

Číslo účtu: 2223 2224/5500
Variabilní symbol: 20050904

Další informace:

http://www.conamen.cz/

„Největší štěstí jsem zažila, když se Daneček poprvé sám postavil," vypráví nadšeně Galina Charčenko, matka chlapce postiženého těžkou mozkovou obrnou. „Bylo to úžasné a od té doby se pořád zlepšuje. Teď už dokáže i chodit, sice se musí opírat o kárku nebo chodítko, ale chodí," říká se šťastným úsměvem.

Temperamentnímu Danečkovi doma v Českých Budějovicích dělají společnost také dva kanárci. „Má moc rád přírodu a zvířátka. V rámci léčení si dokonce i zaplaval s delfíny. To byl skvělý zážitek," vzpomíná jeho maminka.

„Ráda bych ale pro svého syna získala nějakého stálého sponzora. Zatím se mi to bohužel nedaří," doplňuje Galina Charčenko.

Shánět potřebné peníze jí nyní pomáhá například občanské sdružení Conamen. „Naše veřejná sbírka je celorepubliková. Každé dítě, které podporujeme, má svůj vlastní variabilní symbol a lidé mu mohou přispět," vysvětluje Michaela Oktábcová ze sdružení Conamen.

„V Českých Budějovicích děláme přibližně jednou za tři měsíce charitativní akci ve spolupráci s obchodním domem Tesco. Na začátku letošního května se nám takto podařilo vybrat pro Danečka skoro deset tisíc korun. Na jeho léčení je ale třeba ještě získat kolem padesáti tisíc korun," připomíná.