„Hladina vody ve všech vodních nádržích se blíží celkové naplněnosti jejich zásobních prostorů. Vodní nádrž Lipno je naplněna z 96 procent, naše nejobjemnější vodní nádrž Orlík se blíží naplněnosti 94,4 procenta,“ uvádí mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Podobně jsou na tom i další jihočeské nádrže. Vodárenská nádrž Husinec je na 91 procentech své kapacity. K maximálnímu naplnění římovské přehrady na Malši zbývá necelá tři procenta. To je jeden milión kubíku vody, z celkových 30 miliónů kubíku jejího zásobního prostoru.

Pokud budou deště v následujících dnech pokračovat, budou muset zaměstnanci Povodí Vltavy odtok z nádrží navýšit tak, aby jejich hladiny zásobní prostor nepřekročily. Ještě minulý týden byl přitom odtok jihočeských nádrží na minimu.

Malí i velcí například při sobotním Medobraní obdivovali prosklený úl se včelami, ochutnávali čerstvý med i medovinu.
OBRAZEM: Do moskviče naložil roj. Od té doby je včelařem

„Nyní postupně odtoky nádrží navyšujeme. Dá se říct, že teď je jejich odtok vyšší než máme běžně v létě. Zítra zvýšíme odtok Lipna o pět kubíků za sekundu,“ popisuje dispečer Povodí Vltavy Petr Maleček.

Nyní je odtok Lipna na deseti kubících za sekundu. K zaplnění jeho zásobního prostoru, jehož kapacita je 250 miliónů kubíků, zbývá přibližně deset miliónů metrů krychlových.

Hladiny nádrží se snaží jejich správci udržovat dlouhodobě na maximu. Činí tak jako opatření před suchem.

„Upouštět se dá vždycky, ale se zadržováním vody je to obtížnější,“ zdůvodňuje postup Povodí Vltavy dispečer Maleček.

Hladina Lipna byla v úterý 16. 6. na 724,72 m n. m. Podívejte se, jak to vypadalo, když loni v březnu stoupla na kótu 725,05 m n. m., kdy k maximální retenční hladině chybělo pouhých 60 centimetrů. Nad 725 metrů nad mořem se hladina vyšplhala předtím jen při povodních v letech 2002 a 2013. Rekordní výšky dosáhla 14. srpna 2002 při tisícileté povodni, to se zastavila o téměř metr výš, než kde je dnes, na 725.62 m n. m.