Uskuteční se v rámci oslav Dne Evropy, který připadá právě na 9. května. Pořadatelem akce je budějovické středisko Europe Direct. Podle ředitelky Vladimíry Pavlové budou děti soutěžit na několika stanovištích a k dispozici budou mít i oblíbené kolo štěstí a velkoformátové puzzle Evropy.

„Po celou dobu konání budeme mít ve venkovních prostorách Domu dětí a mládeže stánek s informačními materiály pro děti, jejich rodiče a učitele," zmínila Vladimíra Pavlová. Doplnila, že 62. výročí  prvního kroku k založení pozdější Evropské unie (viz infobox dole) se nebude slavit jen dnes. Organizace Europe Direct a Zastoupení Evropské komise v ČR pořádají ve vybraných českých regionech rozmanité koncerty, divadelní představení a soutěže až do pátku 17. května.

Koordinátorka Tereza Sanjuan upřesnila, že se do příprav zapojí i řada dalších partnerských organizací. „Slavnostním vyvrcholením oslav bude kulturní festival Evropa na Kampě, který se koná v sobotu 12. května na pražské Malé Straně. Vystoupí zde například zpěvačka Lenka Dusilová, písničkář Jan Burian nebo kapela Please the Trees," nastínila Tereza Sanjuan.

Jednou z letošních novinek je například fotografická soutěž Sleduj hvězdu a vyhraj. Úkolem je na výše uvedených akcích najít maskota „hvězdičku", vyfotit se s ní a pořízený snímek zveřejnit na zdi profilu Zastoupení Evropské komise v ČR na sociální síti Facebook. Výherce získá out᠆doorovou videokameru.

Významný milník

9. květen coby Den Evropy je významný milník v evropské historii. Datum se pojí k 9. květnu 1950, kdy Robert Schuman, tehdejší francouzský ministr zahraničí, přednesl deklaraci volající po společném řízení obchodních a průmyslových vztahů evropských států, čímž položil základy pro integraci a dlouholetou spolupráci států – dnešní Evropskou unii. Toto datum se stalo symbolem evropské jednoty a společné identity obyvatel.
Zdroj: Europe Direct