Právě proto vedení obce požádalo budějovickou radnici o přidělení spádové školy, kterou obec dosud neměla. Tam by pak děti měly jistotu přijetí. Odpověď ale Roudenské nemile překvapila. Vybranými školami, kam by mě᠆ly dojíždět děti z většiny obcí v okolí města, jsou ZŠ Máj, ZŠ Nerudova a ZŠ Baarova. „Bohužel město nerespektovalo polohu těchto obcí," namítá zastupitel Roudného Jaroslav Koreš s tím, že to přinese řadu komplikací.

„Složité je už jenom vozit starší dítě do jedné školy, mladší do jiné na úplně opačném konci města. Bude to 
i náš případ, dcera chodí do Grünwaldovy, syn teď půjde do první třídy a zřejmě jinam. Zkusíme štěstí, ale jako jistotu jsme vybrali Baarovku, naštěstí nedaleko učím na gymnáziu, tak to nebude taková komplikace," líčí Jaroslav Koreš nové starosti.

Podle náměstka primátora Martina Maršíka je důvodem na první pohled nelogické nabídky spádových škol pro okolní obce jejich kapacita. „ZŠ Máj I, Máj II a Baarova jsou školy s dostatečnou kapacitou a mohou přijímat 
i děti z jiných obvodů nebo obcí. ZŠ Nerudova si jako spá᠆dovou vybraly některé okolní obce, které zareagovaly rychleji, už v minulém nebo předminulém roce. Zda kapacita bude dostatečná a bude ji město moci nabídnout k uzavření spádového obvodu 
i v dalším období, ukáže až zápis," upozorňuje.

U zápisů bude leckde tlačenice

 Omezený výběr škol pro své děti mají rodiče předškoláků z obcí v okolí Českých Budějovic. V těch nejbližších bydlišti nemusí kvůli naplněné kapacitě uspět. Například z Roudného by tak prvňáci mohli dojíždět až na sídliště Máj.

Obci chybí vhodná spádová škola a podle náměstka primátora Martina Maršíka je tak věcí rodičů, aby si našli školu, která jejich dítě zapíše. Jen v roudenské škole je ale dvacet předškoláků a blízké školy ve městě otevírají jen omezený počet prvních tříd.

Lepší řešení pro Roudenské je podle zastupitele Jaroslava Koreše věcí dalších jednání a snad již příštích let, ve školním roce 2015/16 budou ale děti zřejmě složitě dojíždět přes velkou část Budějovic.

„Obvykle spádový obvod školy tvoří oblast, která je škole nejblíže, ulice v okolí, zvažována je například i dostupnost MHD. Pokud vyhláška počítá s okolními obcemi, potom pouze v případě, že bylo město jinou obcí požádáno o vytvoření společného školského obvodu," upozorňuje Martin Maršík.

Leckteré Budějovické školy již mnoho míst v lavicích přespolním zájemcům nabídnout nemohou. Upravená vyhláška 1. 1. 2015 umožňuje rozšířit obvod v přetížené lokalitě o školy, které mají kapacitu dostatečnou. To platí třeba pro školy Nerudova či Baarova.

Rodiče se ale nemusí bát, že by místo ve škole pro děti nenašli. Město okolním obcím dostatečnou kapacitu ve svých školách zajistí. „Budějovice mají kapacitu dostatečnou, ovšem nerovnoměrně rozdělenou na území města. Faktem je, že s novou výstavbou domů nekoresponduje občanská vybavenost," konstatuje Martin Maršík.

Proto například ZŠ L. Kuby, Grünwaldova či Matice školské budou některé zájemce zřejmě odmítat. Vloni přijaly všechny školy děti ze svého spádového obvodu, na všech byly přijaty i děti z obvodu jiného, třebaže na některých jen ve velmi malém počtu. Možnosti těchto škol příliš velké, 
s ohledem na současný počet žáků, nejsou," upozorňuje náměstek primátora.