Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, před kterým hraje českobudějovické Jihočeské divadlo, po nedávných přích bude totiž v zámecké zahradě fungovat až do roku 2016.

Rozhodl o tom Výbor světového kulturního dědictví UNESCO ve španělské Seville. Pro Český Krumlov to také mimo jiné znamená, že mu nehrozí vyškrtnutí z prestižního seznamu UNESCO.

„Česká delegace informovala všechny členy výboru, že otáčivé hlediště zůstane na svém místě v zahradě zámku v termínu, který byl dohodnut počátkem roku 2007 v Českých Budějovicích se zástupci Českého Krumlova a Jihočeského kraje, tedy do roku 2016,“ shrnul náměstek ministra kultury František Mikeš.

Dva pohledy

Deník ve středu oslovil jak primátora Českých Budějovic Juraje Thomu, tak i ředitele Jihočeského divadla Jiřího Šestáka. Oba se shodli, že toto rozhodnutí má ale dvě roviny.

„Pozitivní na tom je, že do konce letoška nemusí být točna odstraněna. Také doufám, že nám odpadne každoroční jednání o povolení stavby s českokrumlovským stavebním úřadem,“ uvedl první muž krajské metropole, které otáčivé hlediště patří. „Na druhou stranu ale stále nepochopím ten cirkus okolo, že točna musí zmizet kvůli UNESCO, protože Český Krumlov byl do seznamu zapsán, když bylo už na točnu vydáno stavební povolení,“ dodal Thoma.

Ředitel Šesták s Thomou v podstatě souhlasí. „Určitě mám radost, že se takto rozhodlo. Ale je třeba nadále jednat se všemi stranami, co bude dál. Z naší strany je to však úleva, protože perspektiva otáčivého hlediště tu je,“ doplnil Šesták primátora.

Důležitá petice!

Oba muži se také jednoznačně shodli, že je pro ně důležitý i hlas diváků. Ti totiž podepisují petici na webových stránkách divadla, aby byla točna zachována. „Točna se dá upravit za menší peníze, když jsou lidé na otáčivé hlediště už zvyklí. Petici už podepsalo 680 000 diváků,“ naznačil Thoma. „Ano, pro nás je velice důležitý názor diváků. A tato vysoká čísla jsou také pádným argumentem,“ zmínil ředitel.

Otáčivé hlediště

9. června 1958 byla uvedena první hra Ztracená tvář režiséra Otto Haase. Tehdy točna uvezla jen 60 diváků. V následujícím roce bylo vybudováno nové hlediště pro 400 diváků a bylo poháněno lidskou silou.

V roce 1960 se točna rozšířila už na 550 sedadel a o pohon se staral elektromotor.

Poslední generální rekonstrukce otáčivého hlediště, jak jej známe dnes, proběhla v letech 1989 – 1993. Teď má točna kapacitu 658 diváků, váží 650 tun a pohání ji čtyři elektromotory.

Mezi „kmenové“ režiséry otáčka patří Otta Haas, Zdeněk Míka a Milan Fridrich.

Zdroj: www.ckrumlov.cz