V pondělí totiž začaly připravovat stěhování pobočky do nových prostor. A dá to větší fušku, než když se stěhujeme z jednoho bytu do druhého. Kromě nábytku v případě knihovny hlavně regálů je totiž třeba naskládat do beden celkem 28 tisíc knih.

„Nebude to žádná sranda, ale zvládneme to," věřila v pondělí sobě i svým třem kolegyním knihovnice Tereza Lešetická. Doplnila, že v případě potřeby vypomohou kolegové z ostatních poboček Jihočeské vědecké knihovny (JVK). A samotné přemisťování beden a nábytku do nového sídla pobočky už obstarají pracovníci specializované stěhovací firmy.

Ti nebudou mít příliš dalekou cestu. Z objektu v ulici J. Opletala číslo 20, kam si lidé chodí také nakupovat potraviny, se čtyřdvorská pobočka knihovny přesune jen asi o 200 metrů dál, do budovy základní školy v ulici Emy Destinové. Ta v září znovuobnoví svůj provoz.

Knihovnice zmínily, že hlavní výhodou nových prostor bude jejich bezbariérovost. Podle náměstkyně pro knihovnické služby JVK Zuzany Hájkové je jednou z předností také fakt, že pobočka bude sídlit v objektu základní školy. Díky oběma zmíněným výhodám by si cestu za knihami mohlo podle pracovnic pobočky najít více lidí než dosud.

I proto je možné, že se provozní doba čtyřdvorského pracoviště změní.

„Až pobočku začátkem září v nových prostorách otevřeme, zastihnou nás lidé v obvyklém čase, jak byli dosud zvyklí. Podle zájmu čtenářů pak vyhodnotíme, zda provozní dobu rozšíříme, nebo ne," vysvětlila Zuzana Hájková a dodala, že termín otevření pobočky zatím není přesně stanoven. Záleží na tom, jak rychle se podaří vše přestěhovat.

Zatímco stěhování jedné pobočky běží „jako na drátkách", přemístění dalšího pracoviště v Jihočeské vědecké knihovně teď plánují.

Zuzana Hájková upřesnila, že na nové prostředí si budou zvykat pracovnice pobočky na sídlišti Vltava.

Ta se z patra objektu mateřské školy v Jizerské ulici číslo 4 přesune do přízemí budovy Vltavínu. Konkrétně do míst, kde dříve byla restaurace. „I v tomto případě bude velikou výhodou nových prostor jejich bezbariérovost, takže by k nám mohli zavítat i čtenáři, pro něž je přístup do současné pobočky obtížný," těšila se Zuzana Hájková. Stěhování je předběžně plánováno na letošní podzim. Přesný termín bude záviset na tom, jak rychle se podaří dokončit stavební úpravy prostor ve Vltavínu. (mat)