Na Českobudějovicku jsou takové letní plovárny dvě – na Borku a v Borovanech. Jejich velkou devízou je přírodní čištění vody čerpané jednak z vodovodní sítě, jednak z hlubinného vrtu. Stanislav Malík, místostarosta Borovan, vysvětloval, že procesy čištění v biotopech zajišťují ekosystémy písků, vodních rostlin a mikroorganismů. „Jednoduše řečeno pracuje na principu kořenové čistírny. Tomu se uměle pomáhá jenom cirkulací vody, z koupacího bazénu se voda odsává a protéká kaskádou čisticích lagun, odkud se čistá vrací do bazénu,“ přiblížil systém, který se osvědčil například v Dobřanech na Plzeňsku nebo Kovalovicích nedaleko Brna.

Z českobudějovického nádraží nakonec neodjel vlak, který blokovala skupina osob ze severních Čech. Jeden člověk vstoupil do kolejiště. Incident se obešel bez zranění.
Severočeši zablokovali vlak na budějovickém nádraží



Trochu „jiné“ koupání si dle slov Petra Dražana, správce koupaliště Lazna, chválí i sami návštěvníci. „Reakce jsou velmi kladné. Někteří jsou zvídaví, ptají se na to, jak funguje čištění, koukají na žáby a pulce, kteří tu jsou, což je znakem toho, že ta voda je čistá,“ řekl s tím, že v sezoně sem chodí denně až 800 lidí.

Čisté koupáníNa Českobudějovicku je možné navštívit dva biotopy. Jedním z nich je přírodní koupaliště Lazna v Borovanech (na snímku) vzdálené od Budějovic necelých 18 kilometrů. To bylo otevřené v roce 2013. Druhým je biotop na Borku (vzdálený od centra Budějovic necelých osm kilometrů), který mohou milovníci koupání bez chemie užívat od roku 2014.