Další elektrické koloběžky si bude možné přímo na ulici vypůjčit pro jízdy po Českých Budějovicích. Vedle růžových rekol a červenozelených elektrických koloběžek, na kterých už obyvatelé jihočeské metropole mohou jezdit delší dobu, se nyní objevily elektrické koloběžky v zelené barvě. Celkem jich bude 250.

Pro některé obyvatele města je to vítaná zpráva, protože nový druh dopravního prostředku si rychle nachází oblibu. Někteří ale rozšiřující se počty elektrokoloběžek sledují spíše s obavami. Takzvané sdílené dopravní prostředky, které si v ulicích půjčíte a v cíli cesty je zanecháte, aby mohly posloužit dalšími zájemci k jízdě, totiž provázejí i problémy. Podle jihočeského policejního mluvčího Milana Bajcury si jezdci na elektrokoloběžkách někdy například neuvědomují, že musejí dodržovat pravidla silničního provozu a na koloběžku se z hlediska dopravy pohlíží jako na kolo.

Memorandum s městem

Už minulý rok se v jihočeské metropoli navíc řešil velký počet dopravních přestupků a nárůst kolizí mezi tehdy novými stroji a ostatními účastníky dopravy, hlavně pěšími. Město proto s provozovateli elektrokoloběžek, firmami Lime a Bolt, připravilo pro letošek memorandum, které pravidla používání strojů upravuje.

Velikonční trh na českobudějovickém Piaristickém náměstí a v Panské uličce.
Velikonoční tradice opanovaly centrum Budějovic

Další sdílený dopravní prostředek si bude možné vypůjčit na 135 místech v Českých Budějovicích, tentokrát to budou elektrokoloběžky v zelené barvě. Místa pro odložení se vybírala společně s magistrátem, protože jeden z problémů, který sdílené dopravní prostředky už dříve do jihočeské metropole přinesly, bylo právě jejich parkování. Například rekola zanechávali někteří uživatelé zamčené u dopravních značek nebo různých plůtků, takže překážely provozu. Loňský nástup elektrokoloběžek společnosti Lime byl provázen i stížnostmi na porušování dopravních předpisů.

Porušování předpisů

Na prohřešky jezdců upozorňuje například jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. "Ohrožují i chodce," připomíná Milan Bajcura třeba jízdu na chodnících. A doplňuje, že lidé přeceňují i své schopnosti a neuvědomují si, že koloběžka má jinou stabilitu než třeba kolo. A přitom je schopna jet poměrně vysokou rychlostí.

Nyní, když přibývají ve městě elektrokoloběžky firmy Bolt, jejich provozovatel chystá několik opatření. Stroje v charakteristickém odstínu zelené budou rozesety po více než 135 místech pečlivě vybraných v součinnosti s magistrátem města, jejichž počet se podle poptávky bude dále upravovat. A mimo tato stání nebude možné koloběžky odložit, aplikace jednoduše nedovolí jízdu ukončit. 

Richard Krajčo s kapelou Kryštof bavili diváky v DK Metropol.
Rozpalme to pěkně za dne, vyzýval Krajčo s kapelou Kryštof diváky v Metropolu

Koloběžky lze jednoduše odemknout naskenováním QR kódu s tím, že před zahájením první jízdy se uživateli zobrazí zásady bezpečného pohybu v městském provozu. Patří mezi ně také nutnost využívat cyklopruhy či jezdit po krajnici – podobně jako kola ani elektrokoloběžky Bolt nepatří na chodník. Některé další informace, například omezení rychlosti jízdy v určitých ulicích, koloběžky jezdci předávají v hlasové formě. Jezdec si je tak nemusí zjišťovat na telefonu, což zvyšuje bezpečnost provozu koloběžek Bolt. Součástí aplikace Bolt je přitom širší sada bezpečnostních pokynů včetně doporučení nosit helmu.

Embargo na hříšníky

Elektrokoloběžky Bolt vyjíždějí do ulic Českých Budějovic poprvé. "Čekali jsme na ukončení vyjednávání memoranda o provozu sdílených strojů mezi poskytovateli služeb a městem. Pravidla provozu domluvená v memorandu již uplatňujeme ve většině českých měst,” vysvětluje Pavol Dzurjanin, regionální manažer Bolt Rentals pro střední a východní Evropu. „V každém městě společně s radnicí domluvíme jasný rámec provozu koloběžek včetně parkování nebo také samosprávám nabízíme anonymizovaná data jízd našich strojů, která mohou využít pro vylepšování cyklistické, pěší a dopravní infrastruktury,” doplňuje Pavol Dzurjanin.

Náměstek primátora Ivo Moravec věří, že pravidla nastolená memorandem budou stačit. Navíc je dohodnuto, že město bude oznamovat provozovatelům případné prohřešky a bude chtít nápravu. Provozovatelé se například zavázali, že nebudou půjčovat stroje těm zákazníkům, kteří budou porušovat pravidla. Ivo Moravec ale zároveň upozorňuje, že pokud někdo nedodržuje pravidla, nemusí to být někdo, kdo si stroj vypůjčil. Řada lidí už jezdí na vlastních strojích.

Policie. Ilustrační foto.
Monice vyznával lásku sprejem