Do Budvaru přivezli 800 kilo čerstvého chmele, specialita už se vaří
30. 8. 2014
Redakce
Žatec, České Budějovice – Ve čtyřiceti žocích dopravili v pátek do Budějovic čerstvě načesaný chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák. Tato speciální várka se nesuší, ale ještě voňavá putovala do varny. Vznikne z ní pivo, které bude po uvaření zrát 200 dní, obvyklá budvarská dvanáctka přitom leží 90 dnů.
Na chmelnici v Blšanech u Žatce v pátek ráno sklidili 800 kilogramů čerstvého chmele pro Budějovický Budvar. Za pár hodin se z něj začalo vařit speciální prémiové pivo.
|
Foto: Deník/Jaroslav Sýbek
Mimořádný pivní mok bude mít alkohol 7,6 procenta a konzumenti ho ochutnají na jaře jako Bud Premier Select. Dovezený chmel pochází z chmelnice U Splavu v katastru obce Blšany ležící v jižním cípu Ústeckého kraje.
Reportáž z chmelnice si přečtete v úterním tištěném vydání Deníku.