„Je to dobrý nápad,“ ocenila malý obřad Anna Hajsová z Hluboké nad Vltavou, která přivedla pudla jménem Cookies. Dva yorkshirské teriéry – Amálku a Rozárku, přivedla na žehnání domácích mazlíčků Helena Rubicková. „Pejsky máme jako členy rodiny,“ řekla před kostelem Helena Rubicková a dodala s úsměvem, že je přivedla také trochu ze zvědavosti, jak bude žehnání vypadat. A další důvod byl nasnadě. „Aby se nám ve zdraví dožily co nejvyššího věku, řekla Helena Rubicková na adresu dvou psích dam.

Žehnání se konalo u příležitosti Mezinárodního dne zvířat, který připadá na 4. října a připomíná světce sv. Františka z Assisi. Ten se proslavil mimo jiné láskyplnou péčí o zvířata.

Podle hlubockého faráře Tomase van Zavrela byl kostel pro zvířata zpřístupněn výjimečně na jedinou chvíli v roce. „Kromě kostelních myší a pavouků, kteří jsou tichými zástupci stvoření a jsou celoročně přítomní v domě Božím,“ doplňuje s úsměvem hlubocký farář. „V tento den křesťané děkují Bohu za stvoření, za své mazlíčky, ale také za další zvířata, která Bůh stvořil. Myslíme na to, že i lidským přičiněním vymírají zvířata.“ doplnil Tomas van Zavrel k Mezinárodnímu dni zvířat. Ten se slaví údajně na návrh dívky z Brna, která kvůli tomu oslovila v roce 1927 předsedkyni Mezinárodního spolku zvířat. A není vyloučeno, že příští rok se v hlubockém kostele objeví nejenom psi. Jeden z mladších účastníků obřadu se už dotazoval, proč nevzala rodina i morče.