V Krumlově na Latráně je novinkou od prosince krámek spadající pod českou rodinnou firmu. Interiér prodejny návštěvníka obklopí romantikou v pastelových barvách a za sklem vitríny se na něj smějí makronky rozmanitých druhů. Pohádkový je i název prodejny Mad Rabbit, neboli Bláznivý králík. „Prodejna je laděná na motivy pohádky Alenka v říši divů,“ vysvětlila prodavačka Jaroslava Jesenská.
„Specializujeme se na makronky, které jsou bezlepkové, dělané z mandlové mouky, bílků a vevnitř je mascarpone, smetana a bílá čokoláda,“ přiblížila s tím, že momentálně nabízí 21 příchutí.
Zmrzlina z Balkánu
Přímo na náměstí v Českém Krumlově lze ochutnat i pravou makedonskou zmrzlinu. V krámku Eiscream a trdelník ji prodává Edanur Islami. „Máme provozovnu i na Latráně, na náměstí jsme ale otevřeli novou pobočku,“ vysvětlila. Zmrzlinu vyrábí její bratr, největším trendem je slaný karamel. „Letos lidé nejvíce kupují sorbety – jahodu, borůvku, či citron,“ zmínila.
Jediní v republice
Opravdu netradiční bistro funguje v Budějovicích na třídě Karla IV. V podniku pod názvem Soupculture si lze koupit polévky různých druhů v jedlém kelímku. Ty tu nabízí Lidiye Hrechanyuk. V republice je to jediný podnik svého druhu.
Denně lze na menu vybírat ze čtyř druhů. „Sýrová a čočková jsou stálým základem. To aby byla v nabídce veganská a vegetariánská polévka,“ vysvětlila Lidiye Hrechanyuk. Celkem tu už nashromáždily 89 receptů. „Nepoužíváme žádná umělá dochucovadla, jen čerstvé bylinky a koření,“ zdůraznila Hrechanyuk.
Do polévky si zákazník může přidat na objednávku smaženou cibuli, sezam, slunečnici nebo domácí pesto. Těsto jedlé kelímky sami připravují z pšeničné mouky, oleje a kurkumy a pečou je přímo v bistru. Aktuálně jsou novinkou ještě parmezánové a nivové rohlíčky.
Hoštická hospoda žije
V roce 1984 dostala obyčejná hospoda v Hošticích na Strakonicku možnost žít nejen z provozu, ale i ze slávy. Proslavila ji trilogie Slunce, seno, … režiséra Zdeňka Trošky. Přes 20 let ji vedla Helena Kazdová se svým manželem.
Loni se osud hospody známé pod názvem U Javoru od základu změnil. Jejím novým majitelem se stal Petr Zíka, který vlastní i nedaleký statek Jedraž. „Nějaké riziko se najde vždy. Tak to v oboru prostě je. Ale kdybys podle toho podnikal, nikdy bys nic nedokázal,“ podotkl začátkem roku.
Hospoda dostala nové jméno U Miluny a téměř po půl roce jede na plné obrátky. „Máme zatím plně otevřeno jen v sobotu. Dcera Eliška, která bude šéfovou, dělá zkoušky na hotelovce. Ale v polovině června už hodláme otevírat denně,“ informoval Petr Zíka.
Zájem lidí je podle něj velký, a tak o osud hospody strach nemá. „Steaky, svíčková, ryby, buchty, všechno jen domácí a bez chemie. Na to lidé slyší,“ dodal nový majitel.
Koukají kuchaři pod ruce
Na českou klasiku, bramborák či svíčkovou i kulinářské pozdravy ze světa sází českobudějovický bufet U Táty otevřený na Palackého náměstí teprve nedávno. I zde už si lidé oblíbili určité pokrmy. „Nejvíce se prodávají domácí karbanátky a bramborový salát,“ řekl Robert Daniel a zdůraznil, že používá jen čerstvé suroviny.
Vařil dlouhé roky v zahraničí, takže si dělá sám i směs, kterou zapéká do tortilly a cizí mu nejsou ani kuřecí stripsy. Podnik je navíc originální i tím, že strávníci sice sedí za pultem, ale vlastně v kuchyni, kde přímo pozorují kuchaře při práci.
Řízek přes půl talíře
Jedním z neoblíbenějších jídel v Česku je řízek. Na jejich milovníky se zaměřila restaurace Kopretina v Třeboni s venkovní zahrádkou. Specialitou podniku je Řízek přes půl talíře, což je čtvrtkilová porce masa dle vlastního výběru. Mimo to nabízí i řízky v houbové krustě, parmezánu, pivním těstíčku nebo chilli papričkách.
Obalovanou pochoutku kuchaři připravují tradiční metodou na pánvi s čerstvým slunečnicovým olejem, ale i na přání na vepřovém sádle, či jihočeském másle. Všechny řízky jsou naklepané z čerstvého chlazeného masa od regionálních dodavatelů. Nově restaurace připravuje řízky i bezlepkově.
Tajný rybí recept
Vyznavači rybích pokrmů rádi zavítají do třeboňské restaurace Šupina a Šupinka na vyhlášené kapří hranolky. Právě tady totiž v roce 1992 vznikly. Za vším byla snaha zajistit hostům rybí pokrm bez kostí. "Na receptu pracovali moji rodiče se šéfkuchařem. Hranolky děláme z kapřích filet a marinády, která je samozřejmě trochu tajná, ale prozradím, že je tam rybí koření, česnek a sójová omáčka. Na kapří hranolky máme i ochrannou známku," poznamenal majitel restaurace Petr Müller.
Kapří hranolky si zákazníci mohou objednat se šťouchaným bramborem a žampionovo-koprovou omáčkou nebo česnekovým dipem. Třeboňskou restauraci Šupina a Šupinka mají v oblibě i známé osobnosti. Navštívil ji například Leoš Mareš, otec i syn Svěrákovi, Marek Eben, Dominik Hašek, Helena Vondráčková, Zdeněk Troška, Václav Havel nebo Karel Gott.