Lázně Bechyně na Táborsku mají aktuálně 85 procentní naplněnost. Jak informoval jejich ředitel Miloslav Kožnar převážnou částí klientely stále jsou pojištěnci zdravotních pojišťoven, a to 80 procent. „Zbylou část tvoří samoplátci, jedná se o tuzemské hosty,“ podotkl s tím, že zahraniční klientela v Bechyni neschází.

Průměrná délka pobytu u klientů pojišťoven je 26 dní, u samoplátců je to pouze 6 dní. „Samoplátci si u nás mohou vybrat z pestré nabídky balíčku,“ dodal Miloslav Kožnar.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Dlouholetý spor pokračuje: Turci si nárokují řecký plyn

PŘERUŠENÍ PROVOZU

Ztrátu z koronavirové krize evidují již od 19. března, kdy byl pozastaven příjem nových rekreantů. „Ti, kteří mohli nastoupit, a jednalo se pouze o klienty zdravotních pojišťoven, mohli léčbu dokončit,“ osvětlil s tím, že poslední návštěvníci lázní odjížděli 15. dubna.

Jejich pobyt byl navíc značně omezený opatřeními. „Bylo nutné nošení roušek, používání dezinfekce a také platil zákaz opouštění areálu,“ zavzpomínal ředitel lázní.

NÁVRAT K NORMÁLU

Naštěstí tato odmlka netrvala dlouho a 1. května mohli znovu obnovit provoz. „Vše se pomalu vracelo „do zajetých kolejí“ – s příslušnými opatřeními,“ osvětlil, že klienti museli bydlet po jednom na pokoji, v jídelně seděli maximálně dva u jednoho stolu a skupinových procedur se mohlo účastnit jen pět cvičících osob současně.

Počátkem prázdniny začala dle jeho slov platit akce - státní vouchery na 4 tisíce korun. „Tato akce byla spojená s mnoha zmatky, nejasnostmi a neinformovaností a tato situace vlastně trvá dodnes,“ přiblížil Miloslav Kožnar.

Plošné testování protilátek proti SARS-CoV-2 (COVID-19) v Moravskoslezském kraji, 2. května 2020 v Ostravě.
ON-LINE: Nárůst počtu případů v Česku opět zrychlil. Přibylo 195 nakažených

STOPSTAV

Lázním jako takovým přinesla mnoho starostí a spoustu práce navíc, ale na druhou stranu i spokojené stálé i nové klienty. „Akce vouchery je podporou klientům, ne však lázním,“ upozornil s tím, že od 8. července mají stopstav přijímání objednávek s využitím voucheru. „Právě z důvodu nedostatku informací, volné termíny ubytování máme až na měsíce listopad a prosinec letošního roku,“ upřesnil.

V případě, že by však došlo k navýšení limitu a počtu voucherů a budou moci uspokojit další zájemce. „Přes to všechno připravujeme horkou novinku. Rozhodli jsme se pro pořádání pobytů přes Vánoce a silvestra, abychom mohli uspokojit ještě větší počet klientů,“ zdůraznil.

Na závěr ještě zmínil velkou pomoc, která lázním poskytly pojišťovny tím, že od 1. července navýšily ceny.

Vládní koronalegrace s vážným obsahem

Program Covid lázně byl zahájen 1. července, voucher na slevu 4 tisíce korun na minimálně 6 nocí a pět procedur platí do konce roku, lze si jej stáhnout na portálu kudyznudy.cz nebo vygenerovat přímo v jednotlivých lázních. Uplatnit jej může osoba starší 18 let s trvalým pobytem v České republika, která je účastníkem veřejného zdravotního pojištění. Cílem programu je naučit české turisty trávit dovolenou v českých lázeňských zařízeních.