„Doufám, že budeme mít letos štěstí," krčí rameny Kateřina Rossmannová, která byla u zápisu se zanedlouho tříletou dcerou. Na výsledky zápisu zatím čeká. „Teprve se dozvíme, jestli nás vzali nebo ne. Ale nijak moc to neprožívám, nemá cenu se nervovat," míní.

Nezastírá ovšem, že řešit případný neúspěch u zápisu by pro rodinu nebylo snadné. „Nabízí se sice možnost využít služeb některé ze soukromých školek, ale cenový rozdíl mezi takovým zařízením a běžnou školkou, dělá kolem čtyř tisíc korun," počítá maminka.

Ve srovnání s loňským rokem, kdy mateřinky musely při zápise odmítnout 580 capartů, je situace o poznání lepší, přesto má k ideálnímu stavu ještě daleko. Podle náměstka primátora Petra Podholy lze ale předběžně říci, že byly umístěny všechny pětileté děti a většina čtyřletých a tříletých, kterým budou tři roky do 1. září letošního roku.

Celkem 292 dětí s trvalým bydlištěm v Budějovicích se zatím nepodařilo umístit. „Okolo stovky z nich by ovšem do školky nastupovalo až v květnu a červnu, fakticky je tedy neumístěno asi 190 dětí. Situaci ještě mohou ovlivnit přesuny dětí do konce prázdnin – třeba stěhování a podle zkušeností města to bývá asi čtyřicet dětí," upřesňuje Petr Podhola.

Rodiče zkouší štěstí ve více školkách

Nováčků budou moci přijmout jen pár desítek, dětí se ale přihlásilo nepoměrně víc. Převis  zájmu hlásí po nedávných zápisech českobudějovické školky. Například v mateřské škole na Pražské třídě berou letos 23 dětí. Podle ředitelky Ludmily Pokorné přijali  73 žádostí.  Neznamená to ale, že by byl ve školkách beznadějný nával.  „Počty jsou zkreslené, protože rodiče měli možnost podat přihlášku na více škol," upozorňuje Ludmila Pokorná.

Byl ti o případ maminky Kateřiny Rossmannové. Snažila se jít při zápisu štěstí naproti. „Zkoušela jsem podat žádost na dvou školkách v blízkosti našeho bydliště. Protože loni dostávaly děti bonusové body v případě, že se hlásily už rok předtím, byla jsem u zápisu i loni, jen kvůli lepší startovací pozici pro letošek, ale letos to už nový systém nebere v potaz," líčí maminka svou snahu sehnat pro svého druhého potomka místo ve školce. Přitom připomíná, že podobný boj se synem před deseti lety nepamatuje.

Vylepšit naděje potomků se snažila řada budějovických obyvatel. „Někteří rodiče dávali přihlášky na více mateřských škol," říká náměstek primátora Petr Podhola a dodává, že rekordmanem je dítě přihlášené na 11 škol.

V jedné z nich většina přihlášených přijata bude. Výsledky se rodiče dozvědí přímo ze školek, případně od 28. dubna z webového portálu města. Na přibližně 190 dětí ale  místo nezbude. Nadějí je pak pro ně může být školka, kterou chce město uvést do provozu společně s firmou Robert Bosch. Kvůli komplikacím ale nyní nelze říct, kdy přesně se projekt podaří spustit.

Co když na dítě místo v mateřince už nezbylo
Soukromé školky
Do soukromých školek na Budějovicku mohou rodiče posílat děti, které se nedostaly do státních mateřských školek. Tyto školky často nabízejí různé benefity. V Českých Budějovicích například existuje od tohoto školního roku dvojjazyčná německo-česká mateřská škola Deutscher Kindergarten „Bei den Zwergen". Školka má kapacitu 15 – 20 dětí. „Stále máme volná místa," říká spolumajitelka Šárka Straňáková. „Děti k nám mohou začít chodit kdykoli." Za soukromou školku zaplatí rodiče zhruba od 4000 korun měsíčně.

Dětské skupiny jsou stále aktuální
Alternativou k běžným školkám jsou dětské skupiny. Ty mohou provozovat nevýdělečně nejen neziskové skupiny, ale i soukromé firmy. Kapacita těchto skupin je ale často omezená. Například budějovické Dětské centrum Beruška poskytuje celkem 12 míst. „Už se nám ozývají rodiče, kteří mají o naše služby zájem," říká Renata Rejžková, vedoucí Berušky. „Doufáme, že nebudeme muset zájemce odmítat," dodává. Při pravidelné denní docházce činí cena 4000 korun měsíčně.

Profesionálové na dítě dohlédnou doma
V krajské metropoli a v jejím okolí fungují různé agentury nabízející hlídání dětí. „Spousta rodičů, má dnes problém s umístěním dítěte do školky," říká Tereza Kohoutová, majitelka budějovické Agentury Teja. „Sama tento problém řeším, takže vím, jaké to je. Snažím se proto vyjít rodičům vstříc." Jak dodává, s rodiči si často domlouvá v případě dlouhodobého hlídání i nižší individuální ceny. Běžně se totiž za hodinu soukromého hlídání platí kolem stokoruny.