Nikdy se vaření nevěnoval profesionálně, přesto uspěl v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal porotu nápadem na taštičky 
s různými náplněmi. Dokonce vydal už i knihu, která se začíná prodávat právě dnes.

Vaření se mu stalo koníčkem ve dvanácti letech, kdy jej k tomu přivedl jeho otec, známý filmový historik Boris Jachnin. „Jednoho dne řekl: Pojď sem, chlapče, a podívej se, jak se to dělá. V té době jsem také chodil do skautu, takže jsem se přihlásil k oddílu, který měl kuchaře, a staral se o oheň nebo krájení zeleniny," vypráví. Nejvíc jej podle jeho slov na vaření baví výsledek a to, když jsou strávníci spokojení.

I když se nikdy gastronomii nevěnoval profesionálně, pohyboval se kolem kuchyní 
a často zdarma vypomáhal. Dodnes vzpomíná na zážitek 
z pražské restaurace U stoleté báby. „Přišel tam prezident Havel na pivo, takže byla spousta hostů, a do toho přijely tři německé zájezdy. Kuchaři nestíhali a majitel mě požádal o pomoc. Ten den jsem trhl svůj osobní rekord – na čtyřech plotnách jsem udělal 1001 palačinku," říká.

Televizní vaření

Petr Jachnin a Ladislav Faktor.Nápad přihlásit se letos do kuchařského pořadu Recept na bohatství Petru Jachninovi vnukl známý při procházce parkem. Shodou okolností mu pak navíc ten samý den volal další kamarád a požádal ho 
o doprovod v soutěži Masterchef. „Castingy a prvními koly jsem procházel na obou televizích. Pak jsem ale zjišťoval, která soutěž je pro mě časově lépe zvládnutelná, a rozhodl se pro 'Recept'," dodává.

Do tohoto pořadu musel každý účastník přinést svůj vlastní recept a obhájit ho. 
Petr Jachnin vymyslel taštičky s náplněmi, které mají nekonečně variant. „Pro náplně se inspiruji tak, že pomyslně jdu po celém světě a beru si to nejtypičtější a nejlepší z každé země," vysvětluje. Vždy si ale podle svých slov recept trochu upraví, aby taštičku mohl označovat jako Jachninovu.

Do těsta je možné zabalit prakticky cokoli. Například 
v náplních inspirovaných Čínou se objevuje zelenina s vajíčkem nebo zelenina s kuřecím a  vepřovým masem, 
v malajských taštičkách zase převažuje sladkopálivá chuť.

Petr Jachnin také vymyslel vlastní řadu českých náplní. „Zatím s tím nikdo nepřišel, ale můžeme udělat třeba koprovou taštičku, to znamená těsto z knedlíku, vařené hovězí maso a koprová omáčka. Podobně vařím i gulášové taštičky. Zkrátka něco, co dobře známe, zabalím do těsta a tím se bavím," popisuje.

Více než 400 druhů

Petr Jachnin.Celkem vyzkoušel už více než 400 druhů taštiček, další postupně vymýšlí a kombinuje. V soutěži se svým nápadem zaujal natolik, že postoupil do finále. To se uskuteční v přímém přenosu 14. prosince. „Pokusím se naposledy zabojovat a přesvědčit porotu i diváky. Vařit budu asi čínské 
a švýcarské taštičky, protože ty jsem nejvíc studoval a dostal se téměř do stavu dokonalosti. Ani Číňani nepoznají, že je dělal Čech," komentuje.

Nejnáročnější na celé soutěži podle něj bylo samotné vaření. Musel totiž pokaždé podávat mnoho porcí a pracoval ve zběsilém tempu. „Nechtěl jsem předložit jen jeden druh taštiček, takže jsem toho musel zvládnout víc. Jednou jsme s asistenty dělali asi 1500 porcí za osm hodin," vypráví.

Dnes se navíc začíná prodávat první kuchařka Petra Jachnina nazvaná příznačně Jachninovy taštičky. Lidé v ní najdou recepty na rovných sto druhů. Uvařit je podle autora dokáže každý. „Jsou naprosto jednoduché a z dostupných surovin. Je to zkrátka naprosto lidový program, který dokazuje, že i noblesa se dá pořídit za pár korun," dodává.

Japonské královny

On sám má nejraději japonské taštičky. Označuje je za královny, které chuťově převyšují všechno ostatní. Zároveň své receptury nyní zkouší každý den. „U nás už to nežerou ani psi," směje se. Zabalení taštičky je však pro něj díky tomu rutinou. Zvládne to i poslepu za pár vteřin.

Svůj projekt chce Petr Jachnin nadále rozvíjet. Na jaře by měl vyjít druhý díl kuchařky, tentokrát zaměřený na asijské náplně. Rád by také nabídl taštičky jako alternativu k americkým řetězcům 
s občerstvením.