Unikátní prostředí zoo s zářícími exponáty lze navštívit denně mimo Štědrého dne v rámci prodloužené otevírací doby. Pohádkovou atmosféru lze dotvořit také díky občerstvení, zakoupit lze mimo jiné oblíbený vánoční punč. Akce pro veřejnost začíná oficiálně v pátek 9. prosince a pokračuje až do neděle 8. ledna 2023. Hlavní pokladna zavírá vždy v 18:30 hodin, po zoologické zahradě se lze pohybovat do 19 hodin.

Zdroj: Lenka Pospíšilová

Letošní ročník kromě prodloužení trasy nabízí nové obří modely. Mezi ně patří třímetrový los s rodinou, jelen s laní a kolouškem, či muflon. Ačkoliv je osvětlen celý prostor zahrady nepředstavuje to vysokou energetickou zátěž. Jak zmínil ředitel zoologické zahrady Vladimír Pokorný k osvětlení využívají LED žárovky. "Nejsou energeticky náročné, úspory jsme učinili u spotřeby elektřiny i plynu. Světelná podívaná navíc svítí jen v otevírací době," vysvětlil s tím, že s uzavřením areálu pro návštěvníky vše zhasínají.

Super Cup pro desetileté baseballisty. Na snímku se Shakirou David Šťastný (vlevo) a předseda České baseballové federace Petr Ditrich
Bomba! Zazpívá Shakira baseballistům? Piqého Katalánci potvrdili účast

S instalací a zapojení světelných děl pomáhali kromě zaměstnanců zoo také žáci střední školy elektrotechnické SOŠE Hluboká nad Vltavou. Trasa tentokrát zavede příchozí i na vyhlídku kolem losího výběhu, kde se otevírá kouzelný pohled na zámek i město na druhém břehu Munického rybníka.

Vedoucí provozního oddělení hlubocké zoo Martin Švihel doplnil, že instalace světel trvala zaměstnancům celý měsíc. "Bez týmu lidí, kteří se věnují výzdobě s nadšením, by to vůbec nešlo uskutečnit," podotkl. Mezi novinky podle něj patří zvířecí 3D modely nejen losí rodiny, ale i jelení rodina a zlatostříbrný muflon. "Všechny nové exponáty měří více jak dva metry, ve tmě působí na děti i dospělé až magicky," míní.

Studenti a studentky Zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích podpořili akci Nebuď srab! Namoč se pro ranou péči už podruhé. Do Malše se nořili ve čtvrtek 8. prosince.
Budoucí záchranáři opět podpořili otužileckou výzvu Společnosti pro ranou péči

Nasvícená plocha se rozšířila na více jak tři hektary. "Jde o tisíce metrů světelných řetězů doplněných světelnými efekty, návštěvnost nám stále roste, a tak má určitě cenu investovat i inovovat, aby se lidé vraceli," uvedl Martin Švihel.