Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrá pálenka je taková, která neškrábe v krku

Rudolfov - Degustační komise hodnotila 63 vzorků přihlášených do soutěže o nejlepší pálenku

5.3.2012
SDÍLEJ:

Degustační komise v sobotu v Rudolfově hodnotila 63 vzorků přihlášených do soutěže o nejlepší pálenku. Rozhodující pro ní byla především chuť a vůně. Odborníci nakonec vybrali deset nápojů do finále, o vítězi se rozhodne při veřejné degustaci.Foto: Foto: Deník/Andrea Zahradníková

Na stolku stojí desítky lahví s průzračnou pálenkou a nespočet kalíšků. Nikdo se sem však nepřišel opít, je naopak čas pro důležitou odbornou práci. Taková atmosféra panovala v sobotu odpoledne v klubovně rudolfovských zahrádkářů. Sešla se tu totiž degustační komise, která vybírala deset finalistů v soutěži o nejlepší pálenku.

„Akci pořádáme již potřetí, máme celkem 63 přihlášených vzorků. Ty mohou být z jakéhokoliv ovoce, jedinou podmínkou je, aby byly vyrobené v naší palírně,“ vysvětlil předseda zahrádkářů Jiří Merle.

Degustační komisi tvořilo šest odborníků. Mezi nejzkušenější patřil Stanislav Tomek. „Dobrá pálenka je taková, která nepálí a neškrábe v krku. Dalším kritériem pak pro mě je samozřejmě chuť a vůně,“připomněl.

Posuzování pálenek podle něj rozhodně nemá nic společného s opíjením. Komisaři ochutnávají nápoj jenom na špičku jazyka a každý vzorek navíc zapíjejí vodou a zajídají chlebem. „Vyčistíme tak chuťové pohárky a můžeme jednotlivé pálenky objektivně porovnávat,“ dodal.

Podle Merleho mohou lidé kvalitu své pálenky ovlivnit především výběrem ovoce. „Někteří jsou líní jej ručně sbírat a odstraňovat nepořádek. Jenže každá příměs je pak na výsledku znát,“ zdůraznil. Přesto se porotci shodli, že úroveň přihlášených pálenek se rok od roku zlepšuje.

Když odborníci ochutnali všech 63 vzorků, vybrali deset nejlepších. Ty postupují do finále, kde o vítězi již rozhodnou samotní občané. Veřejná degustace se uskuteční 24. března v budově základní školy. První cenou je poukázka na vypálení 500 litrů nápoje v rudolfovské palírně.

Favorita ale zatím soutěž nemá. „Je těžké odhadnout, jak dopadne veřejné hodnocení. V minulých ročnících jednou laici vyzdvihli úplně stejný vzorek jako odborníci, podruhé to však bylo rozdílné,“ komentoval člen degustační komise Milan Třebín.

I podle něj je při hodnocení nejdůležitější chuť a vůně. Oboje by mělo být v souladu. Pálenka, která jen dobře chutná, ale nevoní, není dokonalá.

Autor: Andrea Zahradníková

5.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu

V úterý 17. října cvičili hasiči slaňování na Husinecké přehradě.
63

Hasiči viseli na lanech, cvičili evakuaci

Borek zůstal i po otevření dálnice v dopravní pasti

České Budějovice – Nově otevřená část dálnice D3 odvedla většinu automobilového provozu z Borku. Na druhou stranu ale má stále na dopravní dění v obci vliv. Ukazuje se to i při projektu průmyslového parku u Hrdějovic.

Napadl dva muže, jednoho zranil

České Budějovice - Potíže bude mít 23letý mladík kvůli agresivnímu chování.

Loď neuplavala. Ukradli ji

Neznašov - Že jsou lidé velmi nenechaví, dokládá i případ zmizelé lodě.

Vyšší Brod zažil léto, ve středu rozhodnou o teplotě mlhy

Jižní Čechy - Úterý na Hedviku (Svatá Hedvika pole zamyká a medu do řepy zamíchá) opět přepisovalo teplotní rekordy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení