Kolik šálků kávy už jste dnes měl?
Je teprve jedenáct hodin, takže jenom pět.

Jak se pozná dobrá káva?
To je především káva, která mi chutná, není trpká, hořkká ani kyselá.

Na co si dát při výběru pozor?
Především na přípravu, protože bez ohledu na chuť mi špatně připravená káva může ublížit. Každý, kdo připravuje kávu, si musí uvědomit, s čím pracuje. Základní elementy kávy jsou celulóza, dřevo a olej. Emulze vznikne spojením vody s olejem. Když vyrábím velkou kávu, přijde voda příliš do styku se dřevem a výsledkem není emulze, ale dřevěná voda s daleko větším obsahem kofeinu.

Malé kávy mají tedy méně kofeinu než velké?
Ano, velká káva má až pětkrát víc kofeinu než malá.

Většina lidí si ale myslí opak, malé kávě se říká „zabiják“.
To je častý omyl, malá káva je silná pouze chuťově, kofeinu má méně. Když se vaří velká káva, je voda déle v kontaktu s lógrem, takže vylouhuje více kofeinu. Takovou kávu tráví člověk alespoň hodinu, naopak správně připravenou malou kávu strávím za deset minut.

Takže takovou kávu pít?
Nejlepší je pít zdravou kávu, to znamená 20–30 mililitrů, které protečou kávovarem do 30 vteřin. Káva by se měla vařit, ne louhovat jako čaj.

Co říkáte na českého turka?
Pokud by jej lidé dokázali vypít za minutu, je to dobrá zdravá káva, ale když to pijí pět minut, je tam delší kontakt s vody s lógrem, tím pádem více kofeinu a větší nápor na tělo. Hodně lidí se těší více na tu přípravu, jak voní, když se lógr zalévá horkou vodou a pak už to, co připravili, zkrátka vypijí, i když je to těžká káva, kterou musí dochutit cukrem a mlékem.

Jakou kávu máte nejradši vy?
Všechny. S kávou je to jako s vínem. Jsou různé chuti z různých oblastí, každá káva má svou charakteristiku a já rád vyzkouším cokoli.

Kolik šálků denně vypijete?
Kolik chci, jsem naprosto svobodný, protože piji málo kofeinu. Jeden den mohu vypít dvě kávy a druhý den patnáct.

Při jaké příležitosti ji pijete?
Vždy s přáteli. Pít kávu sám je hloupé.

Je nějaký recept, jak poznat dobrou kavárnu?
Poznám to na úsměvu baristy. Ten musí být pozitivní, musí mít radost ze své práce. Pak má kávu rád, pije ji a jak ji připravuje pro sebe, tak ji připraví i pro mě. Dále se samozřejmě mohu podívat, jestli je čistý kávovar. Hodně je také vidět na mlýnku, když se o něj barista dobře stará, mám jistotu, že tu dostanu dobrou kávu.